Putujete, a želite ljubimca nekome da poverite? Ovo su cene pansiona i sve što treba da znate pre nego donesete tu odluku

11.07.2023

09:22

0

Pored ljubavi je potrebno da neko ko se bavi ovim poslom bude i stručan i ispoštuje sve zakonske obaveze

Putujete, a želite ljubimca nekome da poverite? Ovo su cene pansiona i sve što treba da znate pre nego donesete tu odluku
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ako odlučite da, pre nego odete na put, kućnog ljubimca ostavite na čuvanje, to treba da poverite registrovanim pansionima za ovu uslugu, poručuje načelnica Odeljenja za inspekcijske poslove Uprave za veterinu Ljiljana Ivanjac.

Kako je naglasila, pored ljubavi je potrebno da neko ko se bavi ovim poslom bude i stručan i ispoštuje sve zakonske obaveze.

Ivanjac je rekla da pansion mora da ima odgovarajući prostor, objekat, jer se pansionom ne može nazvati neko dvorište koje ne priliči životinji, potrebna je hrana, voda, nega i veterinarska nega, i da tu bude neko obučen za postupanje prema životinji.

Ukoliko se desi, kako je naglasila, određeni problem sa životinjom, a pansion je registrovan za tu vrstu delatnosti, vlasnik pansiona snosi punu odgovornost.

"Ako ste registrovani, vi ste praktično pod nadzorom svih inspekcija koje su nadležne za tu oblast. To znači za takve slučajeve imate punu zakonsku odgovornost šta se desilo životinji, drugim rečima ide se na sud. U drugoj situaciji, kada se ilegalno bavite tim poslom, uglavnom će biti građanska parnica i to su jako teški postupci i dokazivanje", objasnila je ona. 

Profimedia
 

Na sajtovima kada ukucate pansion za pse, dobija se veliki broj takvih usluga, pojedini pansioni se nalaze u gradu, ali većina van centra Beograda. 

Cene pansiona

Kako navode iz jednog beogradskog pansiona, trenutno su jako velike gužve zbog godišnjih odmora u svim pansionima u gradu i van grada.

Navela je da cena usluga zavisi od vrste i dužine boravka, kao i da li vlasnik želi da donese svoju hranu ili ne. 

Cena po danu je, kako je rekla, 1.000 dinara bez hrane, a 1.500 sa hranom

Pas može da spava u kući ili u dvorištu u posebnom boksu.

Druga vlasnica, čiji se pansion za razliku od prve nalazi van grada, rekla je da cena zavisi od broja dana, veličine pasa, usluge. 

"Mi u ponudi imamo boksove 2x2 metra, ti psi se hrane po upustvima vlasnika, izvode tri puta dnevno, ali su zatvoreni i odvojeni i cena po danu za boks je 1.200 dinara", kazala je ona.

Profimedia
 

 

"Zatim imamo čuvanje pasa, socijalizovanih u čoporu i kućnim uslovima gde su 24 sata pod nadzorom pušteni, spavaju u dnevnoj sobi, izlaze, igraju se, hrane se zajedno i tu cena zavisi od veličine pasa. Mali psi (maltezeri, pomeranci, bišoni ...) su 1.500 dinara po danu, srednji psi (biglovi, korgi, srednje pudle...) su 1.800 dinara po danu i veliki psi (labradori, vučjaci...) su 2.350 dinara po danu", navela je vlasnica.

Vip sobe za mezimce

"Imamo i Vip sobe, odvojene klimatizovane sobe za pse koji ne mogu u čopor ili na poseban zahtev vlasnika. Tu je cena 3.000 dinara po danu, hranu donosi vlasnik", napisala je ona.

Kako su vlasnice naglasile, za prijem je potrebno da vlasnik donese pasoš sa uredno upisanim vakcinama svog ljubimca i potvrdu od veterinara da je zdrav, da je zaštićen od krpelja i buva i da je očišćen od unutrašnjih parazita minimum sedam dana pre dolaska.

Postoje i pansioni koji nude i uslugu da pas spava sa vlasnikom pansiona, da se šalju slike i video zapisi svakog dana kako pas ili druga životinja provodi vreme vlasniku. 

Jedan deo pansiona nudi i usluge dresera, veterinarske usluge, zatim usluge koje podrzumevaju opuštanje ljubimca, na primer da može da koristi i kupa se u bazenu. 

Freepik
 

Jedan deo pansiona nudi i prevoz ljubimca od kuće do pansiona i cena te usuge zavisi od relacije, od 1.200 do 1.800 dinara. 

Na sajtovima ove usluge se mogu naći već od 700 do 800 dinara po dana bez hrane vasnika, do nekoliko hiljada dinara.

Veliki broj njih nudi i popuste ukoliko ljubimac boravi u pansionu duže od 10 ili 15 dana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike