Ovo je deset neverovatnih činjenica o francuskom buldogu koje verovatno niste znali

24.06.2022

13:52

0

Autor: D. R.

One su jedna od najpopularnijih rasa pasa, ali koliko zaista znate o čuvenom francuskom buldogu?

Ovo je deset neverovatnih činjenica o francuskom buldogu koje verovatno niste znali
francuski buldog - Copyright Profimedia

U poslednje dve godine mnogi od nas su primili novog četvoronožnog prijatelja u svoje domove, i to je jedna, ako ne i jedina, lepa strana pandemije.

Oni sa aktivnim životnim stilom možda će želeti da razmotre većeg psa, dok će neko sa alergijama tražiti hipoalergenog psa.

Postoji čak i akademsko uputstvo koje treba potražiti, u knjizi psihologa Stenlija Korena „Inteligencija pasa“ koje rangira rase prema instinktima, poslušnosti i sposobnosti prilagođavanja.

Jedan pas koji se često pojavljuje na vrhu psećih lista želja ljudi je francuski buldog – oni su bili drugi najpopularniji kućni ljubimac u Velikoj Britaniji 2020. (upravo ih je labrador retriver poslao na tu poziciju) i imaju niz pozitivnih osobina koji ih čine odličnim porodičnim ljubimcem.

Evo 10 zabavnih i zanimljivih činjenica o rasi:

1. Njima je prsluk za spasavanje neophodan

Ako tražite rasu psa koji će uživati u plivanju u vodi, onda francuski buldog nije za vas. Kombinacija njihove nesrazmerno velike glave, kratkih nogu i kratke njuške znači da nisu u stanju da plivaju.

Unsplash
 

2. Odgajani su da budu saputnici

Francuski buldog je odgajan 1800-ih da bude pas pratilac i rezultat je ukrštanja engleskih buldoga i francuskih retera (terijera koji se koriste za lov na štetočine).

3. Nisu najinteligentniji

Francuski buldozi su rangirani na niskom 109. mestu u delu Stenlija Korena „Inteligencija pasa“. Ipak, bilo je onih koji su se protivili ovom zaključku - vlasnici francuskog buldoga po imenu princeza Žaklin 1930-ih su tvrdili da njihov ljubimac može da "govori" 20 različitih reči.

4. Stekao je ogromnu popularnost

Francuski buldog je i dalje jedna od najpopularnijih rasa na svetu. 2020. bili su drugi najpopularniji registrovani pas u Velikoj Britaniji, druga najpopularnija rasa pasa u Sjedinjenim Državama i treći najpopularniji pas u Australiji.

Unsplash
 

5. Oni su grejači za krilo

Preci francuskih buldoga su korišćeni kako bi radnicima u notingemskim fabrikama čipke bilo toplije. Mali psi bi se sklupčali u krilima radnika - ponašajući se kao boce sa toplom vodom. 

6. Modne krznene lopte

U kasnom 19. veku francuski buldog je postao toliko popularan među bogatim Amerikancima da im je cena porasla i do 3.000 dolara po psu. Članovi uticajnih porodica, uključujući Rokfelerove i J.P. Morganove, redovno su viđani kako pokazuju svoje "Francuze". 

7. Fanovi francuskih buldoga su sve same poznate face

Poznata lica koja su vlasnici francuskih buldoga su Lejdi Gaga (Azija, Kođi i Gustav), Ris Viterspun (Mini Perl), Rok (Hobs), Krisi Tejgen i Džon Ledžend (Pipa), Džeremi Piven (Buba), Hju Džekman (Dali ) i Jason Priestlei (Svifti). 

Unsplash
 

8. Najbolji su prijatelji

Francuski buldozi su veoma brižna rasa. Godine 2009. francuski buldog po imenu Bagzi postao je "hranitelj" bebe orangutana po imenu Maloun kojeg je majka napustila u zoološkom vrtu Tvajkros u Engleskoj. Par je bio nerazdvojan sve dok Maloun nije bio dovoljno odrastao da se pridruži ostalim orangutanima.

9. Oni su mali, ali savršeno oblikovani

Francuski buldog je mala rasa, i u Engleskoj nekada nisu bili dovoljno moderni, pa su britanski uzgajivači izvozili najsjajniju štenad preko Lamanša. 

Pixabay
 

10. Žrtva Titanika

Francuski buldog šampion bio je jedna od pasjih žrtava potonuća Titanika. Zvao se Gamin de Pikomb i bio je u vlasništvu Roberta Danijela, koji je potrošio 13.500 funti današnjeg novca za svog ljubimca. Od 12 pasa na brodu samo su tri preživela tragediju - pekinezer i dva pomeranca.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike