Rasa impresivne veličine i snage, koju još nazivaju "pas dadilja"

17.09.2021

15:05 >> 15:10

0

Dobroćudni džinovi, koji vole da se maze, ujedno su veoma zaštitnički nastrojeni prema porodici u kojoj žive

Rasa impresivne veličine i snage, koju još nazivaju "pas dadilja"
Copyright Pixabay

Njufaundlender je velika i snažna pasmina koja je dobila ime po mestu svog nastanka – Njufaundlend regiji u Kanadi. Ovi psi su najčešće imali ulogu pomagača lokalnim ribarima i drvosečama. Glavni zadatak im je bio da pomažu ribarima s ribarskim mrežama, a drvosečama s izvlačenjem balvana iz šume.

Ovo su veliki psi, i to zaista veliki. Prosečna visina im je od 56 do 76 cm, a mogu težiti do 80 kilograma. Najveći zabeleženi njufaundlender imao je zapanjujućih 120 kilograma.

Pročitajte još

Oni su stvoreni za rad – imaju nepokolebljivu radnu etiku, te će se prilagoditi radu kako na kopnu tako i na moru. Izuzetno dobro reaguju na naredbe i imaju želju da udovolje svom vlasniku, pa ih sve navedene osobine čine odličnim radnim psima, kao i fenomenalnim kućnim ljubimcima.

Ti nežni divovi zaista su ogromni, ali velike su maze i veoma su ljupki. Stvaraju jaku povezanost sa svojom porodicom, posebno sa decom. Iako su izuzetno nežni prema članovima porodice u kojoj žive, ne bi bilo najmudrije potceniti njihov zaštitnički instinkt.

Oni su takođe veoma hrabri i neće oklevati da zaštite porodicu u kojoj žive ako procene da je u neposrednoj opasnosti.

Njufaundlender dolazi u nekoliko dozvoljenih boja, koje se spominju i u standardu te pasmine. To uključuje crnu, sivu, belu s crnim oznakama i braon boju. Poznata činjenica je da toj pasmini B-lokus određuje boju. Crna boja je dominantna, a braon nastaje zbog recesivnih gena.

Ovi psi su prirodno nadareni plivači, naprosto obožavaju vodu. Imaju izuzetno velike šape, poput pataka, i plivaće kožice, što im omogućava da plivaju s izuzetnom lakoćom. Veliki mišići i dvostruka dlaka pomažu im da lakše plutaju i plivaju čak i u najtežim uslovima.

Nadimak ove pasmine je “pas dadilja”.

Još od viktorijanskog doba ovim ogromnim psima se poveravalo čuvanje dece. Bili su odgovorni za nadgledanje i brigu o mlađoj deci. Njihova reputacija kao nežnih, zabavnih, punih ljubavi i brižnih pasa obišla je ceo svet, te ih i dan-danas čini jednima od najboljih kućnih ljubimaca.

Njufaundlenderi su dokazali nebrojeno puta da im se može u potpunosti verovati kada su u pitanju deca.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike