Obavezno isprobajte: Dva jednostavna testa koji nepogrešivo otkrivaju budućnost vaše veze

15.11.2023

13:25

0

Autor: V. I.

Način na koji partneri komuniciraju i u izazovnim i u srećnim vremenima prilika je za rast i širenje u odnosima

Obavezno isprobajte: Dva jednostavna testa koji nepogrešivo otkrivaju budućnost vaše veze
Copyright Profimedia

Studija iz 2021. objavljena u časopisu Frontiers In Psychology istakla je važnost zdrave komunikacije u vezi, ne samo u napetim trenucima kao što su svađa ili nepredviđene okolnosti, već i kada doživljavate dobre trenutke poput napretna na poslu ili romantičnog odmora. Partnerovi odgovor i način komunikacije u ovim trenucima mogu da dovedu ili do višeg nivoa zadovoljstva u vezi ili da budu signal da je bolje da se ta veza okonča. Evo dva kritična trenutka u vezi koja mogu da utiču na njenu budućnost.

1. Kako vaš partner reaguje u svađi

Istraživanja pokazuju da su svađe i problemi u komunikaciji neki od vodećih uzroka prekida veze. Međutim, nije bitna samo tema koja je uzrok nesuglasica, već i način na koji partneri komuniciraju tokom svađe..

Na primer, ton glasa partnera, njihova sklonost da prekidaju ili govore jedan preko drugog te da li se osećaju omalovaženim ili kao da se njihovi problemi minimiziraju - sve to doprinosi ishodu sukoba. Istraživanja pokazuju da, iako neslaganje samo po sebi nije štetno, odbrambeni stav, tvrdoglavost i povlačenje iz razgovora mogu biti štetni za odnose.

Profimedia
 

Nasuprot tome, odgovor partnera koji se tumači kao da se partner smatra brižnim i punim razumevanja ima isceljujući efekat u neprijatniim trenucima. Čak i tokom žestoke svađe, moguće je zadržati ton poštovanja i dati svom partneru do znanja da vam je stalo do njega, uprkos tome što se ne slažete s njim. Ishod takođe zavisi od rešavanja problema bez upotrebe ružnih reči i umeća da se posle svađe ophodimo jedno drugom s poštovanjem.

Istraživači dalje ističu važnost prilagođavanja u raspravama, što uključuje strategije koje pojedinci koriste za rešavanje sukoba i vraćanje harmonije u odnose.

Četiri tipa komunikacije

Aktivno-konstruktivni - partneri namerno razgovaraju o škakljivim pitanjima i aktivno rade na rešavanju problema.

Pasivno-konstruktivni - partner može u tišini da oprosti i strpljivo čeka da se okolnosti poprave, bez izražavanja otvorenog neodobravanja.

Aktivno-destruktivni - ovde pojedinci imaju tendenciju da kritikuju svog partnera i čak mogu da zaprete prekidom veze kao odgovor na probleme.

Pasivno-destruktivni - pojedinci ignorišu i svog partnera i osnovni problem, što dovodi do nedostatka konstruktivne komunikacije pa samim tim i mogućeg rešavanja.

Aktivno-konstruktivni odgovor na problem će najverovatnije imati koristi za vezu i može uključivati kompromise ili zajednilčki rad na pronalaženju obostrano korisnih rešenja.

Sa zdravim tipom komunikacije partner pokušava da odgovori pozitivnim, konstruktivnim pristupom i spremnošću da mu odnos budeprioritet nad individualnim razlikama. Kada jedan pogreši, drugi može da se odupre želji da napadne ili se naljuti i da se nosi sa situacijom sa strpljenjem i razumevanjem.

2. Kako vaš partner reaguje na dobre vesti

Deljenje dobrih vesti i trenutaka radosti sa partnerom takođe može ili da poboljša ili da pokvati  kvalitet vašeg odnosa, na osnovu njihovog odgovora.

Studija iz 2023. pokazala je da aktivno-konstruktivni odgovor na dobre vesti karakteriše entuzijazam, podrška i istinsko interesovanje te ima najpozitivniji uticaj na zadovoljstvo vezom. 

S druge strane, pasivni ili destruktivni odgovori mogu učiniti da se partner oseća ignorisano ili potcenjeno jer ili ne dobija ništa osim prolaznog priznanja ili je kritikovan i poništen. Dugoročno, ove vrste odgovora dovode do raspada odnosa.

Profimedia
 

Istraživanja takođe pokazuju da aktivno-konstruktivni odgovori koji su proaktivni ili traže od partnera da razradi dobre vesti i na taj način pojača zajedničku radost, što dovodi i do većeg seksualnog zadovoljstva, dok su druge vrste odgovora bile povezane sa nižim zadovoljstvom ili čak seksualnim stresom.

Kada partner deli vašu radost, to znači da mu je stalo do vaše sreće i blagostanja. Ovi trenuci mogu biti pokazatelji koliko emocionalnog prostora imaju za vas i koliko im je udobno sa vama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike