Ekspert za veze izazvala podeljeno mišljenje tvrdnjom: Potrebna promena u komunikaciji žena s muškarcima

14.09.2023

13:12

0

Autor: K. B.

Slađana Trikić, stručnjak za partnerske odnose, ističe da je neophodno da žene nauče kako da efikasno komuniciraju s muškarcima, s obzirom na postojeće razlike između polova

Ekspert za veze izazvala podeljeno mišljenje tvrdnjom: Potrebna promena u komunikaciji žena s muškarcima
Ilustracija - Copyright Freepik

Ona naglašava da muškarci i žene često koriste različite jezike u komunikaciji zbog svojih različitih potreba i bioloških razlika. Trikić ističe da komunikacija nije unapred data veština, već nešto što se uči, i da se često očekuje da žene komuniciraju s muškarcima na isti način kao s drugim ženama, što može dovesti do nesporazuma.

Takođe, ističe da žene često koriste više reči tokom komunikacije, a njihovi mozgovi aktiviraju različite centre za komunikaciju u poređenju s muškarcima. Žene komuniciraju kako bi smanjile stres, dok muškarci često reaguju na stres povlačenjem ili zatvaranjem. Ova nerazumevanja u komunikaciji mogu rezultirati konfliktima i svađama u partnerskim odnosima.

Ona ukazuje na to da kada žena ne dobije očekivanu reakciju od muškarca tokom razgovora, može reagovati napadom, što dalje pogoršava situaciju. Njen savet je da žene treba da se trude razumeti razlike u komunikaciji između polova i da promene svoj pristup kako bi unapredile partnerske odnose.

Freepik
 

U razgovoru sa ženama, otkrili smo da nisu baš sve saglasne sa ovakvim stavom:

- Ovde se opet stavlja teret na ženu. Zašto je žena ta koja treba da nauči "komunikaciju", je l ne može i muškarac da se potrudi.

- Pa da, oni imaju svoj stav i ne odustaju od njega, a žene treba da im "titraju" određenom komunikacijom.

- Super, zašto on ne nauči kako ja komuniciram, pa se prilagodi meni - bili su samo neki od komentara. 

Ipak, ono što je Slađana i ranije isticala jeste da možemo da promenimo samo sebe. Ukoliko promenite vaš stav prema nečemu i krenete da radite na sebi, posledično će se i druga osoba u vašem okruženju menjati. 

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike