Šta se dešava u našem telu kada se zaljubimo?

09.06.2023

13:08

0

Autor: K. B.

Zaljubljivanje je složen proces koji uključuje kombinaciju fizičkih, emocionalnih i hemijskih reakcija u našem telu

Šta se dešava u našem telu kada se zaljubimo?
Ljubav - Copyright Freepik

Zaljubljivanje je jedno od najuzbudljivijih iskustava koje možemo doživeti. Osećaj leptirića u stomaku, ubrzan rad srca i euforično raspoloženje su samo neki od fizičkih simptoma koji se javljaju kada smo zaljubljeni. Ali šta se zapravo dešava u našem telu kada se zaljubimo?

Hormoni zaljubljenosti

Kada se zaljubimo, naše telo počinje lučiti različite hormone koji igraju ključnu ulogu u formiranju romantičnih osećanja. Jedan od glavnih hormona je dopamin, koji je odgovoran za oslobađanje osećaja zadovoljstva i nagrade. Dopamin nam pruža intenzivan osećaj sreće kada smo u blizini osobe u koju smo zaljubljeni. Takođe, nivo oksitocina, poznatog kao "hormon ljubavi" ili "hormon zagrljaja", raste, što može pobuditi osećaj povezanosti i bliskosti sa voljenom osobom.

Freepik
 

Povećan rad srca i ubrzani dah

Kada smo zaljubljeni, naše srce počinje brže kucati, a disanje postaje ubrzano. To je rezultat povećane aktivnosti autonomnog nervnog sistema, koji reguliše srčani ritam i disanje. Ove fiziološke reakcije mogu biti posledica uzbuđenja i strasti koju osećamo prema osobi u koju smo zaljubljeni.

Uznemirenost i nervoza

Zaljubljenost može izazvati osećaj uznemirenosti i nervoze. Ovaj efekat može biti posledica lučenja adrenalina, hormona stresa, koji se oslobađa tokom emocionalno intenzivnih situacija. Adrenalin može pojačati osećaj uzbuđenosti i napetosti, ali istovremeno može doprineti osećaju nervoze.

Smanjen apetit i nesanica

Mnogi ljudi primećuju da gube apetit i imaju problema sa spavanjem kada su zaljubljeni. Ovo može biti rezultat povećane emocionalne uzbuđenosti i konstantnog razmišljanja o voljenoj osobi. Takođe, promene u lučenju hormona, poput povišenog nivoa stresa, mogu uticati na apetit i kvalitet sna.

Freepik
 

Pojačana koncentracija na voljenu osobu

Kada smo zaljubljeni, često smo opsednuti mislima o voljenoj osobi. Naše telo i um postaju fokusirani na tu osobu, a naša koncentracija može se pojačati. Ovo se može dogoditi zbog aktivacije određenih delova mozga koji su povezani s osećanjima zaljubljenosti i pažnjom prema partneru. Kao rezultat toga, možemo biti manje fokusirani na druge aktivnosti i više usmereni na osobu u koju smo zaljubljeni.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike