Svaka četvrta žena iskusila višestruki orgazam - neke i po stotinak njih jedan za drugim (?!)

25.02.2023

19:07

0

Autor: Z. A.

Većina žena obuhvaćenih novim istraživanjem između orgazama je održavala kontinuiranu stimulaciju vulve ili klitorisa, bilo da su to radile same ili uz pomoć partnera

Svaka četvrta žena iskusila višestruki orgazam - neke i po stotinak njih jedan za drugim (?!)
profimedia-0104522478 - Copyright Profimedia

Orgazam se definiše kao „najviša ili najprijatnija tačka uzbuđenja koja je postignuta nakon maksimalnog seksualnog uzbuđenja“. Kad muškarci i žene dožive orgazam, sva ta energija se oslobađa iz tela, a samim time i iz genitalija, a posledica je biohemijsko otpuštanje hormona i neurotransmitera u mozgu povezanih sa osećajem zadovoljstva.

Višestruki orgazmi, kako sam naziv sugeriše, jesu vrhunci koji dolaze jedan za drugim, a mnogo češće ih doživljavaju žene nego muškarci. Ponekad su to dva-tri orgazma u nizu, a katkad se radi o desetinama njih. Postoje žene koje tvrde da su doživele stotinak orgazama zaredom.

Valja napomenuti da je zbog akumulirane genitalne stimulacije svaki vrhunac intenzivniji i prijatniji od onog prethodnog. Takođe, dve erogene zone posebno su osetljive nakon svakog vrhunca, a to su klitoris i bradavice. Iz tog razloga dodatna seksualna stimulacija tih tačaka nakon prvog i svakog sledećeg orgazma može u početku biti bolna.

Profimedia
 

Istraživanje ove tematike počelo je pre gotovo sto godina.

Prvo istraživanje o višestrukim orgazmima urađeno je davne 1929. godine, a zasnivalo se na razgovorima s više od 2.200 žena od kojih su mnoge priznale da su ih doživele. Tom temom se 1953. godine pozabavio i Alfred Kinsi, istraživač sa Univerziteta Indijana. On je istražio nekoliko hiljada žena i zaključio da je 14 odsto njih iskusilo takvu vrstu vrhunaca.

Tokom poslednjih 30 godina studije su dale da se nasluti da je svaka četvrta žena doživela višestruke orgazme.

Najnoviju studiju sproveli su istraživači sa Univerziteta „McGill“ i Univerziteta u Montrealu u Kanadi. Najpre su na vebu objavili oglase u kojima traže žene voljne da pričaju o toj tematici iz vlastitih iskustava. Potom su ih anketirali.

Pexels
Orgazam

Pitanja su počeli definisanjem orgazma. Identifikovali su to kao serijske kontrakcije mišića dna karlice, dok su se višestruki orgazmi sastojali od dva ili više skupova tih kontrakcija.

Anketirali su 419 žena straosti od 18 do 69 godina (s prosečnom dobi od 33 godine) i došli su do različitih zaključaka, a ovo su neki od njih:

  • 74 odsto njih je priznalo da su prve višestruke orgazme doživele masturbacijom; trebalo im je između šest i 14 minuta da dožive prvi solo orgazam, a 30 do 60 minuta da dožive prvi orgazam s partnerom
     
  • što je veći seksualni repertoar, veća je verovatnoća da će žena doživeti višestruke orgazme
     
  • manje je verovatno da će se višestruki orgazam dogoditi samo tokom vaginalnog odnosa, odnosno penetracije
     
  • žene koje tvrde da imaju višestruke orgazme gotovo uvek uživaju u širokom repertoaru seksualnog ponašanja. To su, npr., ljubljenje, grljenje, korišćenje seksualnih igračaka itd.
     
  • 64 posto žena tvrdi da su doživele višestruki užitak s partnerima zahvaljujući kombinaciji masaže genitalija rukama i kunilingusa (oralna stimulacija spoljnog dela ženskog polnog organa)
    Profimedia
    Orgazam

     

  • prosečna starost u kojoj žene doživljavaju prvi orgazam je 19 godina, dok višestruke dožive nakon 20. godine

  • trećina ispitanica je višestruki orgazam opisala kao dva vrhunca zaredom; ostale dve trećine tvrdile su da se radilo o nizu od tri do stotinak njih; pet vrhunaca zaredom doživelo je 12 odsto žena, a isti postotak odnosi se i na one koje su iskusile deset vrhunaca zaredom
     
  • većina žena, tačnije njih 58 odsto, između orgazama je održavala kontinuiranu stimulaciju vulve ili klitorisa, bilo da su to radile same ili uz pomoć partnera
     
  • jedna od pet ispitanica radije je prekinula bilo kakvu stimulaciju na otprilike jedan minut između orgazama kako bi užitak bio jači, prenosi exploringyourmind.com.
    Profimedia
    Orgazam

     

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike