Pet opasnih navika koje bi trebalo izbegavati posle seksa

23.01.2023

20:53

0

Autor: K. O.

Znamo da je ponekad teško odvojiti se od partnera posle strasne akcije, ali ipak je zdravlje u pitanju

Pet opasnih navika koje bi trebalo izbegavati posle seksa
Seks - Copyright Profimedia

Posle akcije ispod pokrivača, većini žena je do maženja i razgovora, a potom i do kvalitetnog sna. Međutim, trebalo bi da znate da žensko telo posle seksa prolazi kroz izvesne promene, te da postoje stvari na koje mora da se obrati pažnja da ne bi zdravlje bilo ugroženo. 

Intimni delovi su mnogo osetljiviji, pa ukoliko želite da izbegnete infekcije, iritacije i bol, bolje da obratite pažnju na sledećih pet stavki.

Ovih pet stvari ne treba da radite posle seksa:

1. Zaspite pre mokrenja

Tokom seksa telo je izloženo brojnim bakterijama koje se vrlo lako mogu nastaniti u intimnim delovima. Većina žena odmah nakon seksa oseti potrebu za mokrenjem i ona ne sme da se ignoriše.

Dok vodite ljubav, bakterije se kroz mokraćnu cev šire prema bešici, što kod žena može dovesti do akutne upale urinarnog trakta. Tako mokrenjem posle seksa zapravo "čistimo"', odnosno ispiramo urinarni kanal od bakterija.

Kao što važi za brisanje nakon nužde, tako i posle odnosa, uvek se treba brisati od prednjih delova ka zadnjim. Na taj način se sprečava ulazak bakterija u intimne delove.

Profimedia
 

2. Koristite sapune nakon seksa

Ono što ne biste stavili u usta, nemojte ni na vaginu nakon seksa, savetuje ginekolog Robert Vul.

Vagina je organ koji se sam čisti, a razne mirisne hemikalije mogle bi da dovedu do infekcija, iritacija i suvoće vagine. Kad se tuširate nakon seksa, intimne delove bi trebalo da operete isključivo vodom.

3. Spavate u zavodljivom rublju

Problem je u tome što je seksi donji veš najčešće izrađen od sintetičkih materijala, pa vrlo lako mogu uzrokovati gljivične infekcije. Takvi materijali su riskantni za zdravlje naših intimnih delova, a posebno nakon seksa, kad su ti delovi još osetljiviji.

Zato u zavodljivom donjem rublju ne bi trebalo da se spava ili da se provodi mnogo vremena. Najbolje je posle seksa spavati potpuno go ili u pamučnom donjem vešu.

Profimedia
 

4. Koristite vlažne maramice

Čak i one za intimnu negu mogu uzrokovati iritaciju intimnih delova zbog alkohola ili glicerina. Znamo da su praktične i da ih mnoge žene koriste, ali jedina bezbedna varijanta su one koje ste same napravile.

Pomešajte jedan litar tople vode s čajnom kašikom sirćeta i rastvor nanesite na sterilnu gazu. Sirće blago čisti i pomaže u održavanju prirodne kiselosti kože, objasnila je doktorka Lesli Pejdž.

5. Uživate u penušavoj kupki

Možda vam opuštanje u mehurićima zvuči privlačno, ali ne i vašim intimnim delovima. To bi mogla biti opasna aktivnost, posebno ako kupku delite s partnerom. Vulva nakon seksa natiče i samim time je osetljiva na bakterije.

Takođe, duža izloženost vodi smanjuje antimikrobne barijere na tom području pa je šansa za infekciju još veća. Bakterije koje se nalaze na partneru vrlo lako mogu zalutati u intimne delove pa ovu privlačnu aktivnost ipak treba izbegavati, piše zadovoljna.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike