Da li ste čuli za pravilo "4P" i da li znate zašto je baš ono ključ za uspešnu vezu?

01.07.2022

10:59

0

Autor: Z.A.S.

Stručnjaci savetuju da povremeno proverite kako stojite sa njegovim stavkama

Da li ste čuli za pravilo "4P" i da li znate zašto je baš ono ključ za uspešnu vezu?
Par doručkuje u krevetu - Copyright Unsplash

Da li ste nekada razmišljali o tome koje osobine poseduje zdrava emotivna veza, kao i kako se ona postiže i šta je neophodno da bi emotivna povezanost postala čvrsta? Odgovor na to pitanje je - intimnost. Ovo ne podrazumeva seksualnu, već emocionalnu, intelektualnu, fizičku intimnost.

Dakle, neophodna je veza među partnerima, a intimnost i fizička privlačnost su samo neki od preduslova. Terapeuti potenciraju neophodnost postojanja "4P" u vezi i smatraju da samo tako veza može da bude čvrsta i stabilna.

Njihov je savet da povremeno proverite kako stvari stoje sa "4P" u vašoj vezi i da se, ukoliko osetite da neki od tih aspekata nije okej, usresredite na njega i poradite na njemu.

Pexels
 

Koje osobine ima zdrava emotivna veza? Kako se postiže i šta je neophodno da se uspostavi čvrsta emotivna povezanost? Intimnost. To ne podrazumijeva samo ono fizičko, tj. seksualno, već ukupnost emocionalnih, fizičkih, intelektualnih, profesionalnih veza među partnerima.

Prema rečima stručnjaka, intimnost se temelji na: privlačnosti, poverenju, poštovanju i predanosti. Evo šta ova "4P" konkretno označavaju.

Privlačnost znači upravo ono što sama reč kaže - partner nas fizički privlači. Osobu koja nam je bliska doživljavamo kao atraktivnu i dopada nam se i kako izgleda i kako se ponaša i kako nas gleda i kako se smeje...

Pixabay
 

Poverenje je preduslov za emocionalno otvaranje. Kada u partnera imamo poverenje, to znači da mu bezuslovno verujemo, kao i da se osećamo sigurno i zaštićeno, odnosno da sa njim možemo biti ono što jesmo. Takođe, poverenje je preduslov za potpuno prepuštanje u seksualnom smislu.

Poštovanje je potvrda. Potvrda da partnera smatramo vrednim, da mu se divimo, cenimo njegove kvalitete, kao i njegovo mišljenje, bez obzira na to da li se poklapa sa našim. Pre svega, da ga poštujemo kao ličnost.

Profimedia
 

Predanost znači da smo prihvatili različitost. Kako svoju, tako i partnerovu i da smo se odlučili za nekoga s kime smo spremni da podelimo život "u dobru i zlu", u braku ili van njega. Najvažnije od svega jeste to da smo različitost, koja postoji, prihvatili kao priliku za napredak, a ne kao kamen spoticanja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike