Stare začine nikako nemojte da bacite: Iskoristite ih na ovih nekoliko načina i napravite čudo

21.11.2022

16:23

0

Autor: Z.A.S.

Mnogi ni ne znaju da začini imaju rok trajanja

Stare začine nikako nemojte da bacite: Iskoristite ih na ovih nekoliko načina i napravite čudo
Začini - Copyright Profimedia

U većini ormarića sa začinima može sve i svašta da se pronađe, a mnogi od nas imaju običaj samo da dodaju nove, a da uopšte ne obraćaju pažnju na to koliko dugo ovi stari stoje. U prevod, retko kada obratimo na rok trajanja koji imaju začini.

Štaviše, mnogi smatraju da začini čak ni nemaju rok trajanja, ali to zapravo nije tako. Ukoliko i vi spadate u ljubitelje, pregledajte ormarić, fioku ili policu na kojoj oni stoje i sasvim smo sigurni da ćete pronaći neke kojima je rok istekao.

Ali, stanite! Nemojte ih bacati, već ih iskoristite na nekoliko načina.

Protiv insekata

Napravite vrećice od sušenog bosiljka, lovora, mirođije, lavande, ruzmarina, belog luka ili timijana i stavite ih na mesta gde se bube i insekti rado skupljaju.

Printscreen/Instagram, essence.bymunira
 

Napravite sapun

Začini divno mirišu u sapunu, a zrnasti komadići će delovati kao prirodni piling.

Pixabay
 

Mirisna sveća

Mirisnu sveću možete da napravite i sami, a sve što je potrebno jeste da u loncu rastopite sojin vosak, kokosovo ulje i začine kao što su cimet, đumbir, karanfilić i ekstrakt vanile. Smesu polako ulijte u staklenu posudu otpornu na toplotu, kao što su tegla i vatrostalna činija.

Pixabay
 

Prirodna boja

Uzmite začine raznih boja, poput šafrana, kurkume i paprike, a zatim svaki posebno zamotajte u gazu. Zakuvajte vodu u loncu, ubacite jedan od začina i ostavite ga da se krčka oko sat vremena. Zatim dodajte u vodu šolju belog sirćeta i stavite u lonac tkaninu koju želite da ofarbate i pustite da se krčka oko 30 minuta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike