Materijali koje ne treba prati omekšivačem, a za jedan ga baš često koristimo

04.04.2024

11:19

0

Autor: K. B.

Uz omekšivač naše stvari postaju mekše i divno mirišu, ali važno je znati da može izazvati oštećenja na određenim materijalima

Materijali koje ne treba prati omekšivačem, a za jedan ga baš često koristimo
Omekšivač - Copyright Profimedia

Neki materijali ne podnose pranje sa omekšivačem jer smanjuje njihovu sposobnost upijanja vode ili znoja, što je njihova osnovna funkcija.

Peškiri

Ništa nije prijatnije od brisanja mekim, mirišljavim peškirom. Međutim, stalna upotreba omekšivača za pranje peškira stvara sloj koji sprečava dobro upijanje vode, što je osnovni razlog za njihovo korišćenje. Umesto omekšivača, možete koristiti alkoholno sirće koje ima isti efekat.

Profimedia
 

Sportska garderoba

Ova odeća obično je napravljena od materijala dizajniranih da apsorbuju znoj tokom fizičke aktivnosti i da ohlade telo. Omekšivač umanjuje tu sposobnost upijanja jer ostaje na tkanini.

Mikrovlakna

Ove tkanine su izuzetno otporne i odlično upijaju, jer su niti čvrsto isprepletane. Međutim, upotreba omekšivača tokom pranja vremenom može narušiti njihovu efikasnost.

Tkanine otporne na vatru

 Neke radne uniforme su izrađene od materijala koji su otporni na vatru, kako bi štitili radnike od potencijalnih požara. Pranje ovih tkanina sa omekšivačem može smanjiti njihovu otpornost, te se preporučuje izbegavanje omekšivača prilikom pranja takve odeće.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike