Pored zalivanja, ovo je ključni korak koji treba da preduzimate svake nedelje ukoliko želite da spasite kućne biljke

26.12.2023

10:32

0

Autor: K. B.

Održavanje zdravlja kućnih biljaka zahteva više od običnog zalivanja

Pored zalivanja, ovo je ključni korak koji treba da preduzimate svake nedelje ukoliko želite da spasite kućne biljke
pexels-rocketmann-team-9507272 - Copyright Pexels

Stručnjak za baštovanstvo i biljke Hari Bodel naglašava važnost redovnog brisanja prašine s biljaka, ističući da mnogi zanemaruju ovu ključnu praksu. Prašina koja se nakuplja na listovima može imati ozbiljne posledice po biljke.

Bodel upozorava da nakupljena prašina ometa optimalan unos svetla neophodnog za fotosintezu. To smanjuje proizvodnju kiseonika, osnovnog benefita koji biljke pružaju. Takođe, naglašava da prašina može izazvati probleme sa rastom, čineći biljke sklone venenju ukoliko ne dobijaju dovoljno svetla.

Freepik
 

Osim toga, stručnjak ističe potrebu za redovnim praćenjem prisustva štetočina i bolesti, posebno tokom zimskih meseci. Preporučuje brisanje biljaka jednom ili više puta nedeljno krpom od mikrofibera kako bi se efikasno uklonila prašina. Važno je pridržavati listove tokom čišćenja kako bi se izbeglo oštećenje biljaka.

Bodel takođe savetuje da nakon brisanja biljaka listove treba isprati vlažnom krpom kako bi se uklonili preostali ostaci prašine. Konačno, naglašava da ova praksa ne koristi samo zdravlju biljaka, već doprinosi i opštem zdravlju domaćinstva.

Bonus video: 

 


 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike