Em prirodno, em dekorativno: Rešite se trajno buđi u kući uz ovih pet sobnih biljaka

11.11.2023

12:22

0

Autor: V. I.

Jednostavan način da se oslobodite viška vlage u domu

Em prirodno, em dekorativno: Rešite se trajno buđi u kući uz ovih pet sobnih biljaka
Copyright Profimedia

Tokom hladnih jesenjih dana često se na zidovima kuće javlja buđ koja nastaje zbog povećane količine vlage usldd razlike u spoljnoj i unutrašnjoj temperatur. Buđ je nije samo ružna za oko, već može i da predstavlja opasnost za zdravlje ukućana. Znaci za uzbunu da imate problem s buđi u kući su svrab očiju i zapušen nos. 

Srećom, postoje rešenja koja vam pomažu da sprečite i i izbegnete problem s viškom vlage u domu. Ovom prilikom nećemo da vam predlažemo ventilacione sisteme i premaze protiv buđi već o vrstama biljaka koje imaju sposobnost da apsorbuju vlagu iz vazduha čime sprećavaju da na zidovima nastane buđ.

Lekovota nana

Pexels
 

Nana, menta, metvica, ova mirisna aromatična biljka ima sposobnost da apsorbuje vlagu iz svoje okoline. Odgovaraju joj vlažna okruženja pa je idealna za kuhinje ili kupatila. Ovo začinsko bilje raste tokom cijele godine, a možete da je stavite u jela ili koktele, recimo mohito, ili da pripremite čaj.

Raskošna orhideja

Pexels
 

Korenje ove dekorativne biljke ne ide u zemlju, pa upija vlagu koja se nalazi u vazduhu. U ovom kontekstu posebno su zanimljive tropske orhideje koje u prirodi žive rastući na kori stabala, pa im je koren izložen suncu i isušivanju. To je razlog što su razvile posebnu vrstu organa za skladištenje vode i proizvoa foto-sinteze. Ti organi - lukovice, gomolji - pomažu im da prežive tokom sušnih perioda. U domu, orhideje se veoma dobro snalaze u kupatilu ako ima dovoljno svetla.

Engleski bršljan

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yushan (@mypeacefulmoment)

Naučnici iz laboratorije NASA su engleski bršljan izdvojili kao jednu od najboljih biljaka za filtriranje vazduha, a ovo je i najefikasnija biljka kada je reč o apsorpciji formaldehida. Spada u biljke penjačice i veoma je jednostavna za negu. Prirodno stanište su joj vlažne šume pa je preporučljivo da je stavite najvlažnije prostorije u kući. Odgovaraju joj umerena svetlost i temperatura.

Nežna ženska sreća

Jedna od najčešćih sobnih biljaka, poznata i pod imenom ženska sreća i mesečev cvet, čuvena je po svojim sposobnostima pročišćavanja vazduha. Reč je o tropskoj biljci koja ne podnosi hladnoću i promaju, a vrlo je jednostavna za održavanje. Traži zalivanje jednom nedeljno a savršena je za slabo osvetljene prostorije - kupatila ili kuhinje. Ukoliko želite da procveta, potrebno je da je ipak stavite na bolje osvetljeno msto.

Neobična vazdušna biljka 

Unsplash
 

Kao i sve epifitske biljke koje rastu po stablima i drugim biljkama, tilandsije upijaju vlagu iz vazduha jer se ne ukorjenjuje u tzemlji. Naime, ovoj biljci nije potrebna zemlja za rast i razvoj i otud joj i naziv vazdušna biljka. Ona sve potrebne nutrijente crpe iz vazduha oko sebe i vode kojom ih prskate.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike