Operite zavese bez gužvanja: Uz pomoć trikova iskusnih domaćica biće kao nove

28.05.2023

18:48

0

Autor: K. B.

Kada je u pitanju čišćenje zavesa, pravilan postupak je od ključne važnosti kako bi se očuvala njihova lepota i kvalitet

Operite zavese bez gužvanja: Uz pomoć trikova iskusnih domaćica biće kao nove
Copyright Freepik

Pre nego što započnete sa uklanjanjem prašine i pajanjem paučine, važno je da pravilno pripremite zavese kako biste postigli najbolje rezultate. 

Skidanje i priprema zavesa

Pre nego što krenete sa čišćenjem zidova i tavanice, važno je da skinete zavese kako biste sprečili da se dodatno zaprljaju. Pažljivo otkačite sve kukice redom i dobro istresite zavesu kako biste uklonili veći deo prašine. Zatim uredno složite zavese i odložite ih na sigurno mesto dok čistite prostoriju. Pazite da ih ne ostavite negde neuredno zgužvane jer će vam biti teško da ih kasnije ispeglate.

Freepik
 

Pranje zavesa

Pre nego što operete zavese, sačekajte da završite sa spremanjem prostorije. Ako primetite da su zavese upile mnogo duvanskog dima, posivele ili požutele, možete ih potopiti u hladnu vodu sa dodatkom šake soli. Ostavite zavese potopljene najmanje pola sata, zatim ih isperite i nastavite sa pranjem prema materijalu od kojeg su sašivene.

  • Pamučne zavese: Možete ih oprati ručno ili u mašini na programu od 30 stepeni, idealno na 40 stepeni ako su bele pamučne zavese.
  • Zavese od markizeta, poliestera ili mešavine: Možete ih oprati ručno ili u mašini na programu od 30 stepeni, sa što manjim brojem obrtaja.
  • Zavese od viskoze: Možete ih oprati ručno ili u mašini na programu od 30 stepeni.
  • Čipkane zavese: Perite ih ručno u hladnoj vodi sa malo tečnog deterdženta, bez gnječenja i ceđenja.

Centrifugiranje zavesa

Najbolje je izbegavati centrifugiranje zavesa. Ako perete pamučne zavese i imate mašinu za sušenje veša, možete koristiti centrifugu, ali pazite da ne preopteretite bubanj. Važno je da jedna zavesa odgovara jednom pranju kako bi se izbeglo previše gužvanje.

Ispiranje zavesa

Ako perete zavese ručno, nemojte ih previše cediti. Idealno je da ispiranje obavite na otvorenom, koristeći crevo za lakše i brže ispiranje. Ako želite dodatnu svežinu za zavese, u poslednju vodu za ispiranje možete dodati malo alkoholnog sirćeta.

Sušenje i peglanje zavesa

Nakon pranja, nemojte zavese ostaviti da se potpuno osuše. Ako su zavese od poliestera ili mešavine materijala, možete ih odmah kačiti na čistu površinu u prostoriji. Pamučne i viskozne zavese ostavite da se skoro do kraja osuše, a zatim ih ispeglajte. Pre peglanja, proverite temperaturu pegle na manje vidljivom delu materijala.

Ako su vam materijal i sastav zavesa nepoznati, možete ih oprati ručno u hladnoj vodi ili ih odneti na hemijsko čišćenje radi najboljih rezultata.

Freepik
 

Čišćenje ukrasnih zavesa od perli

Ukoliko imate ukrasne zavese sa perlama, njihovo čišćenje zahteva posebnu pažnju. Postavite najlon iza zavese kako biste zaštitili pozadinu, a pod ispod zavese postavite stari peškir da se ne pokvasi. Pripremite blagu sapunicu i koristite je zajedno sa vlažnom krpom kako biste nežno očistili perle. Pazite da ne prekidate niti perli, ali budite temeljni u uklanjanju prljavštine. Ponavljajte postupak dok perle ne povrate svoj sjaj.

Pravilno čišćenje zavesa je važan korak u održavanju njihovog izgleda i trajnosti. Uz pravilnu pripremu, pranje i sušenje, vaše zavese će zadržati svoju svežinu i lepotu.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike