Kako boja zidova u vašem domu utiče na raspoloženje: Jedna čak može da izazove depresiju

26.05.2023

10:07

0

Autor: K. B.

Odabir prave boje može doneti osećaj mira, vitalnosti, radosti ili doprineti boljoj koncentraciji

Kako boja zidova u vašem domu utiče na raspoloženje: Jedna čak može da izazove depresiju
Copyright Pixabay

Boja ima izuzetan uticaj na naše emocije, raspoloženje i opštu atmosferu prostora u kome živimo. Prilikom ukrašavanja našeg doma, odabir boje zidova može biti ključni faktor u stvaranju željenog ambijenta. Svaka boja nosi sa sobom određenu energiju i poruku, pa je važno pažljivo odabrati pravu boju koja će se uklopiti u stil našeg doma i odgovarati našem ličnom ukusu.

1. Bela boja

Bela boja je simbol čistoće, svetlosti i prostranosti. To je univerzalna boja koja se može koristiti u svim prostorijama. Beli zidovi stvaraju osećaj svežine i prozračnosti i vizuelno povećavaju prostor, što je posebno korisno u manjim prostorima. Bela boja takođe pruža neutralnu pozadinu koja se lako kombinuje sa drugim bojama i stilovima. Može stvoriti mirno i opuštajuće okruženje ili poslužiti kao pozadina za isticanje drugih elemenata u prostoriji. Beli zidovi takođe reflektuju svetlost, čineći prostor svetlijim i energičnijim.

Pixabay
 

2. Crna boja

Crna boja nosi sa sobom eleganciju, sofisticiranost i dramatičnost. Iako se retko koristi za farbanje svih zidova u kući, crna može biti iznenađujuće efikasan izbor za stvaranje posebnog akcenta ili kontrasta u prostoru. Crna boja se često koristi za istaknute zidove ili detalje kao što su obloge, ramovi ili arhitektonski elementi. Može dodati dašak luksuza i modernosti, stvarajući intrigantan i elegantan izgled. Važno je da crnu boju koristite štedljivo i pažljivo kako biste izbegli osećaj zagušenja ili depresije. Pravilna doza i kombinacija sa drugim bojama mogu doneti snažan vizuelni efekat i jedinstven stil u prostor.

3. Plava boja

Plava boja se često povezuje sa osećajem mira, spokoja i smirenosti. Deluje umirujuće na naš um i telo i često se koristi u spavaćim sobama i prostorima za opuštanje. Plave nijanse mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti i promovisati osećaj jasnoće i koncentracije. Međutim, prevelika količina plave može rezultirati osećajem hladnoće i depresije, pa je važno pravilno dozirati ovu boju u prostoru.

4. Zelena boja

Zelena boja simbolizuje prirodu, svežinu i rast. Deluje smirujuće na našu psihu i često se povezuje sa osećajem ravnoteže i obnavljanja. Zelene nijanse mogu biti odlična opcija za dnevne sobe, kancelarijske prostore ili sobe u kojima želimo osećaj mira i harmonije. Zelena boja takođe podstiče kreativnost i osećaj povezanosti sa prirodom.

Pixabay
 

5. Žuta boja

 Žuta boja predstavlja sunčevu svetlost, energiju i optimizam. Poznata je po svom stimulativnom i osvežavajućem delovanju, a idealna je za prostorije u kojima želimo da stvorimo osećaj topline i radosti. Žute nijanse mogu podstaći osećanja sreće i radosti i podstaći komunikaciju i prijateljstvo. Međutim, previše žute može izazvati osećaj nemira ili nedostatka motivacije, pa je važno pravilno dozirati tu boju u prostoru.

6. Crvena boja

Crvena boja simbolizuje strast, energiju i snagu. Poznat je po svom stimulativnom dejstvu i može da unese živost i dinamiku u prostor. Crvene nijanse se često koriste u prostorijama u kojima želimo da podstaknemo vitalnost i aktivnost, kao što su trpezarije ili prostori za vežbanje. Crvena boja takođe može povećati apetit i osećanje uzbuđenja. Važno je napomenuti da prekomerna upotreba crvene može izazvati osećaj napetosti ili agresivnosti, pa je preporučljivo da je koristite umereno i pažljivo.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike