aktuelno

Recept dana: Voćni kolač na čaše, slatki klasik iz bakinog kuvara koji uvek uspeva, idealan za početnike

27.05.2025

07:55

0

Autor: A. M.

Pravi se bez vage i osvaja na prvi zalogaj

Recept dana: Voćni kolač na čaše, slatki klasik iz bakinog kuvara koji uvek uspeva, idealan za početnike
Copyright Freepik

Ako ste nekada pravili kolače "na čaše", verovatno se sećate onog osećaja kad vam nije bila potrebna vaga, već samo jedna čaša, činija i malo dobre volje. To je onaj starinski recept koji miriše na detinjstvo, vikende kod bake i voćne mirise iz rerne.

Ovaj kolač je pravi mali spas - brzo se pravi, uvek uspeva, a uz šaku sezonskog voća postaje osvežavajuća poslastica koja nestaje dok se još nije ni ohladila. Idealan za nenajavljene goste, za nedeljnu kafu, ili jednostavno - kad vam se jede nešto domaće i slatko, ali bez stresa.

Domaćice ga obožavaju jer ne zahteva puno vremena i sastojaka, a pruža miris, mekoću, boju i ukus koji budi uspomene.

Ako ste ga zaboravili ili ga pak nikada niste probali, krajnje je vreme da ga upišete u svoju svesku recepata.

Recept dana: Voćni kolač na čaše, slatki klasik iz bakinog kuvara koji uvek uspeva, idealan za početnikeFreepik
 

Vreme pripreme:

  • 45 minuta

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša jogurta
  • 1/2 čaše ulja
  • 2 čaše brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera
  • Rendana korica limuna ili narandže (opciono)
  • 2 čaše voća (sveže ili zamrznuto): višnje, maline, borovnice
Recept dana: Voćni kolač na čaše, slatki klasik iz bakinog kuvara koji uvek uspeva, idealan za početnikeProfimedia
 

Priprema:

mera: čaša od jogurta (180 ml)

1. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasti.

2. Dodajte jogurt i ulje, pa sjedinite.

3. Postepeno umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Po želji dodajte rendanu koricu limuna ili narandže.

4. Sipajte smesu u podmazan ili papirom obložen pleh (20x30 cm).

5. Pospite seckano voće preko smese (ako koristite zamrznuto, ne morate ga odmrzavati, ali ga blago uvaljajte u brašno da ne propadne na dno).

6. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva.

7. Ohladite i po želji pospite prah šećerom.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike