aktuelno

Recept dana: Ležibaba je sirotinjska pita koju je obožavala cela Juga, a pravi se od svega pet sastojaka koji su vam pri ruci

12.05.2025

07:56

0

Autor: K. O.

Samo ime ukazuje da se pravi očas posla, skoro pa ležeći

Recept dana: Ležibaba je sirotinjska pita koju je obožavala cela Juga, a pravi se od svega pet sastojaka koji su vam pri ruci
Copyright Printscreen/YouTube

Nekada se se naši stari, naše majke i bake na sve načine dovijali da pripreme hranu, te da nahrane brojna gladna usta.

A kada je sastojaka malo, a treba nešto pripremiti za doručak ili večeru, na scenu stupa - ležibaba ili možda ležbaba.

Zanimljivo je da se ovaj specijalitet zove drugačije u zavisnosti od kraja u kom se pravi, pa je tako jelo poznato i kao mućenica, ležibaba, baba-leža, oparuša, bazlamača, ladnjača, sulpita, jajuša, razljevak... I verovatno smo napomenuli samo delić imena.

Ležibaba se najčešće pripremala za doručak ili večeru. U nju idu slični sastojci kao i u palačinke, samo što se za razliku od njih, ona peče u rerni. 

Ovako pripremljena ležibaba može biti i slana i slatka, pa joj neko dodaje slaninicu i sir, a neko opet džemove. Postoji i varijanta koja se pripremala u Vojvodini, a to je sa krompirom

Mi vam ovog puta donosimo najklasičniji recept za lažibabu, pa joj vi možete dodati šta vam volja.

Vreme pripreme:

  • 10 minuta priprema + 30 minuta pečenje

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 500 ml mleka 
  • 20 punih kašika brašna 
  • 6 kašika ulja
Recept dana: Ležibaba je sirotinjska pita koju je obožavala cela Juga, a pravi se od svega pet sastojaka koji su vam pri ruciPrintscreen/YouTube
 

Priprema:

Umutite jaja, pa im dodajte so, mleko i brašno. 

Sve dobro umutite mikserom. 

U tepsiju sipajte dve kašike ulje, pa u nju izlijte pripremljenu smesu od brašna i jaja. 

Odozgo smesu zalijte sa četiri kašike ulja. 

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta u zavisnosti od rerne.

Napomena: Ako želite da pravite verziju sa krompirima, to učinite na sledeći način - oljuštite krompir, pa isecite na tanke listiće. Poređajte po nauljenoj tepsiji, preko izlijte smesu, pa odozgo još jedan sloj isečenih krompira.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike