
Recept dana: Ležibaba je sirotinjska pita koju je obožavala cela Juga, a pravi se od svega pet sastojaka koji su vam pri ruci
Samo ime ukazuje da se pravi očas posla, skoro pa ležeći

Nekada se se naši stari, naše majke i bake na sve načine dovijali da pripreme hranu, te da nahrane brojna gladna usta.
A kada je sastojaka malo, a treba nešto pripremiti za doručak ili večeru, na scenu stupa - ležibaba ili možda ležbaba.
Zanimljivo je da se ovaj specijalitet zove drugačije u zavisnosti od kraja u kom se pravi, pa je tako jelo poznato i kao mućenica, ležibaba, baba-leža, oparuša, bazlamača, ladnjača, sulpita, jajuša, razljevak... I verovatno smo napomenuli samo delić imena.
Ležibaba se najčešće pripremala za doručak ili večeru. U nju idu slični sastojci kao i u palačinke, samo što se za razliku od njih, ona peče u rerni.
Ovako pripremljena ležibaba može biti i slana i slatka, pa joj neko dodaje slaninicu i sir, a neko opet džemove. Postoji i varijanta koja se pripremala u Vojvodini, a to je sa krompirom.
Mi vam ovog puta donosimo najklasičniji recept za lažibabu, pa joj vi možete dodati šta vam volja.
Vreme pripreme:
- 10 minuta priprema + 30 minuta pečenje
Sastojci:
- 5 jaja
- 1 kašičica soli
- 500 ml mleka
- 20 punih kašika brašna
- 6 kašika ulja

Priprema:
Umutite jaja, pa im dodajte so, mleko i brašno.
Sve dobro umutite mikserom.
U tepsiju sipajte dve kašike ulje, pa u nju izlijte pripremljenu smesu od brašna i jaja.
Odozgo smesu zalijte sa četiri kašike ulja.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta u zavisnosti od rerne.
Napomena: Ako želite da pravite verziju sa krompirima, to učinite na sledeći način - oljuštite krompir, pa isecite na tanke listiće. Poređajte po nauljenoj tepsiji, preko izlijte smesu, pa odozgo još jedan sloj isečenih krompira.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari