Recept dana: Kljukuša s krompirom, zaboravljeno sirotinjsko jelo, svako ko proba traži još

17.01.2024

07:53

0

Autor: V. I.

Em jeftina, em se lako pravi

Recept dana: Kljukuša s krompirom, zaboravljeno sirotinjsko jelo, svako ko proba traži još
Copyright Profimedia

Tradicionalno srpsko jelo neobičnog imena kljukuša nosi u sebi dah starih vremena, miris domaćeg ognjišta i ukus jednostavnosti koji osvaja na prvi zalogaj. Ovo jelo, čije ime možda zvuči neobično modernom uhu, predstavlja jednostavan, ali izuzetno ukusan obrok koji se prenosio s kolena na koleno, očuvajući deo kulturnog nasleđa Srbije.

Osnova kljukuše je skromna, ali njen ukus je sve samo ne običan. Glavni sastojci su brašno, krompir, voda, so i ulje, što ovo jelo čini pristupačnim i lako dostupnim. 

Profimedia
 

Kljukuša se može poslužiti kao glavno jelo ili kao prilog, a njen jednostavan ukus omogućava razne varijacije. Neki je vole začinjenu, dodajući malo crnog luka ili belog luka za dodatnu aromu, dok drugi preferiraju klasičnu verziju. Ovo jelo je posebno popularno u ruralnim područjima.

Vreme pripreme:

  • 40 minuta

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 jaja
  • 4 kašike brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 150 ml mleka
  • 3 kašike ulja (može i mast)

Priprema:

1. Krompir operite, oljuštite i izrendajte nakrupno i ocedite viša tačnosti ako ima.

2. Obe vrste luka oljuštute i iseckajte sitno.

3. Jaja umutite viljuškom i u njih ubacite sve stastojke sem ulja.

4. Veći pleh obložite pek-papirom i ulijte smesu pa poprskajte uljem.

5. Kljukušu pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 25-30 minuta.

SAVET: Poslužite uz jogrut ili kiselo mleko.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike