aktuelno

Recept dana: Čokoladni kolač sa mrvičastim posipom - poslastica kao stvorena za uživanje uz topli napitak

06.02.2025

07:51

0

Autor: A. M.

Postaće pravih hit u vašem domu

Recept dana: Čokoladni kolač sa mrvičastim posipom - poslastica kao stvorena za uživanje uz topli napitak
Čokoladni kolač sa mrvičastim posipom - Copyright TikTok/Printscreen/figsolivess

Zamislite samo miris sveže pečenog kolača koji se širi kuhinjom - arome čokolade, vanile i putera od kojih ide voda na usta - sama pomisao na to motivisaće vas da probate ovaj recept.

Čokoladni kolač sa mrvičastim posipom spaja mekanu, sočnu unutrašnjost i savršeno hrskavi sloj na vrhu, stvarajući kombinaciju kojoj je nemoguće odoleti.

Jednostavan je za pripremu, bogat čokoladom i savršen za svaku priliku - bilo da želite brzu poslasticu uz popodnevnu kafu, desert za goste ili nešto posebno za nedeljni ručak.

Najbolji deo? Možete ga poslužiti toplog uz rastopljenu čokoladu, posut šećerom u prahu ili čak uz kuglu sladoleda - svaki zalogaj biće prava eksplozija ukusa.

Recept dana: Čokoladni kolač sa mrvičastim posipom - poslastica kao stvorena za uživanje uz topli napitakTikTok/Printscreen/figsolivess
 

Vreme pripreme: 

  • 50 minuta

Sastojci:

Mrvičasti posip:

  • 80 g otopljenog putera
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 125 g brašna

Kolač:

  • 157 g  brašna
  • 40 g kakao praha
  • 1 i po kašičica praška za pecivo
  • 3/4 kašičice soli
  • 170 g putera, sobne temperature
  • 50 ml ulja
  • 150 g šećera
  • 2 jaja, sobne temperature
  • 1 kašika arome vanile
  • 60 ml mleka
  • 60 ml jake crne kafe, ohlađene
Recept dana: Čokoladni kolač sa mrvičastim posipom - poslastica kao stvorena za uživanje uz topli napitakTikTok/Printscreen/figsolivess
 

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 175 stepeni i obložite manji pleh (idealnih dimenzija 20×20 cm) papirom za pečenje. Ostavite sa strane.

2. Pripremite mrvičasti preliv - u činiji istopite puter, zatim dodajte šećer i cimet. Dobro promešajte, a zatim dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete mrvičastu smesu.

3. U posebnoj posudi pomešajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i so. Ostavite sa strane.

4. Mikserom umutite puter, biljno ulje i šećer dok smesa ne postane svetla i penasta. Dodajte jaja jedno po jedno, uz stalno mućenje, zatim dodajte aromu vanile.

5. Postepeno dodajte suvu smesu, dok naizmenično sipate mleko i kafu. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine u glatku smesu.

6. Smesu izlijte u pripremljeni pleh i ravnomerno rasporedite mrvičasti preliv preko testa. Pecite 30-35 minuta.

7. Ostavite kolač da se potpuno ohladi u plehu 30 minuta ili ga poslužite toplog. Po želji, pre serviranja pospite šećerom u prahu ili prelijte rastopljenom čokoladom.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike