aktuelno

Recept dana: Švedske ćufte u kremastom sosu - preskočite odlazak u tržni centar i pripremite ih kod kuće

15.01.2025

07:58

0

Autor: A. M.

Savršeno se kombinuje uz pire od krompira, bareno povrće i, ako ste dovoljno odvažni, džem od bobičastog voća

Recept dana: Švedske ćufte u kremastom sosu - preskočite odlazak u tržni centar i pripremite ih kod kuće
Copyright Profimedia

Ako ste ljubitelj sočnog mesa, švedske ćufte u kremastom sosu je obavezno jelo koje morate isprobati. 

Ovaj tradicionalni recept kombinuje savršeno začinjene ćufte sa gustim, aromatičnim sosom koji će vas odvesti pravo u srca Švedske.

Bilo da pripremate obrok za porodicu ili želite da impresionirate goste, švedske ćufte su garantovan hit na vašem stolu.

Pripremite sve sastojke i uživajte u jednostavnom, ali neverovatno ukusnom obroku koji se topi u ustima.

Recept dana: Švedske ćufte u kremastom sosu - preskočite odlazak u tržni centar i pripremite ih kod kućeProfimedia
 

Vreme pripreme:

  • 50 minuta

Sastojci:

Za ćufte:

  • 500g mlevenog mesa (junetina ili mešano sa svinjetinom)
  • 30 g prezli
  • 1 mala crna glavica luka, sitno iseckana
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • 1 kašičica sušenog peršuna
  • ⅛ kašičice muskatnog oraščića
  • ⅛ kašičice mlevenog bibera
  • ½ kašičice soli
  • Crni biber po ukusu
  • 1 veliko jaje
  • 1-2 kašičice mleka
  • 1 kašika ulja

Za sos:

  • 3 kašičice putera
  • 3 kašičice brašna (2 kašičice ako želite ređi sos)
  • 360 ml goveđeg bujona
  • 240 ml mleka
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica džema od bobičastog voća (opciono)
  • So i crni biber po ukusu
Recept dana: Švedske ćufte u kremastom sosu - preskočite odlazak u tržni centar i pripremite ih kod kućeFreepik
 

Priprema:

1. U velikoj posudi pomešajte sve sastojke za ćufte, osim ulja. Dobro izmešajte. Oblikujte ćufte koristeći po 2 kašičice smese za svaku. Ako želite da zadrže oblik tokom prženja, stavite ih u zamrzivač na 5-10 minuta.

2. U široj, dubokoj šerpi zagrejte ulje. Pržite ćufte sa svih strana dok ne postanu lepe i zlatne, otprilike 6-8 minuta. Ako želite da ih pečete umesto prženja, stavite kuglice na pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih na 220°C 10-12 minuta, dok ne postanu zlatne i dok unutra više nisu ružičaste.

3. Vratite šerpu u kojoj ste pržili ćufte na srednje ugrejanu ringlu. Otopite puter, pa dodajte brašno i neprestano mešajte dok smesa ne potamni.

4. Brzo dodajte goveđi bujon i neprestano mešajte. Ostavite da se krčka dok ne postane gušći, a zatim dodajte mleko, senf i džem. Kuvajte još minut na srednje niskoj temperaturi dok se ne stvori kremasti sos. Posolite i pobiberite po ukusu.

5. Vratite ćufte u sos i lagano ih zagrejte. Poslužite ih uz pire.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike