Recept dana: Italijanske ćufte u sosu od paradajza, bogate, sočne i jednostavne za pripremu - njihov ukus odvešće vas pravo u Italiju
Spremite večeru koju će svi obožavati
Italijanske ćufte (itl. Polpette) su jednostavno, ali neverovatno ukusno jelo koje je omiljeno širom sveta.
Ove sočne ćuftice od mlevenog mesa, obogaćene belim lukom, začinskim biljem i sirom, prže se do zlatno smeđe boje i potom dinstaju u bogatom paradajz sosu.
Dok upijaju ukusni sos, on se istovremeno obogaćuje njihovom bogatom aromom, što ovo jelo čini pravim kulinarskim čudom.
U Srbiji ćufte se gotovo uvek služe uz pire krompir. Međutim, u Italiji to nije uobičajeno.
Klasične neapolitanske ćufte (polpette in sugo) obično se služe između predjela i glavnog jela, uz prilog od povrća poput pečenih artičoka ili komorača.
Sos u kojem se kuvaju, koristi se kao podloga za predjelo, koje je obično testenina.
Ovo jelo zahteva minimalan trud, a sve se priprema u jednoj posudi, što smanjuje nered u kuhinji.
Vreme pripreme:
- 1 sat
Sastojci:
- 50-100 g prezli od svežeg hleba
- 180 ml mleka ili vode
- 450g mlevenog mešanog mesa
- 2 kašike sitno iseckanog peršuna
- 1 čen belog luka
- 1 veliko jaje
- 2 kašike rendanog parmezana
- 2 kašike rendanog Pecorino Romano sira
- 2 kašike suvog belog vina (opciono)
- Prstohvat soli
- 60 ml šolje maslinovog ulja, plus još po potrebi
- mala glavica crnog luka, sitno iseckan
- 1 litar pasiranog paradajza
- Prstohvat crvene paprike (opciono)
- 1 mala šargarepa, oljuštena i presečena na pola
- Šaka svežeg bosiljka
Priprema:
1. U manjoj posudi, pomešajte prezle sa mlekom (ili vodom) i ostavite da se natapaju oko pet minuta, dok hleb ne upije tečnost.
2. Iseckajte peršun na sitno i narendajte beli luk. Lagano umutite jaje. U velikoj posudi, pomešajte natopljene prezle, mleveno meso, peršun, beli luk, jaje, rendane sireve i po želji belo vino. Dodajte prstohvat soli i sve dobro izmešajte.
3. Uzmite komadić smese (veličine oraha) i oblikujte kuglice. Trebalo bi da dobijete oko 12 kuglica.
4. U dubokom tiganju ili livenom loncu zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte polovinu ćufti i propržite ih sa svih strana dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju (oko pet minuta). Prebacite na tanjir i ponovite sa ostatkom smese.
5. U istu posudu u kojoj ste pržili ćufte, dodajte još malo maslinovog ulja i dodajte sitno iseckan crni luk. Pržite ga dok ne postane mekan. Zatim dodajte pasirani paradajz, šargarepu, crvenu papriku (ako koristite) i prstohvat soli. Sipajte čašu vode u praznu flašu ili tetrapak od pasiranog paradajza, protresite i dodajte u sos. Dobro promešajte.
6. Vratite ćufte u posudu sa sosom, rasporedite ih ravnomerno i delimično poklopite. Kuvajte na srednje jakoj vatri oko 15 minuta, povremeno smanjujući temperaturu da ne bi previše ključalo. Nakon toga, sklonite poklopac i kuvajte još 15-20 minuta, dok sos ne postane gust i ćufte se ne skuvaju do kraja.
7. Dodajte sveže iseckan bosiljak u sos i pažljivo promešajte. Poslužite ćufte sa malo sosa preko i pospite rendanim parmezanom. Služite uz svež hleb ili pire.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari