aktuelno

Recept dana: Italijanske ćufte u sosu od paradajza, bogate, sočne i jednostavne za pripremu - njihov ukus odvešće vas pravo u Italiju

02.12.2024

07:48

0

Autor: A. M.

Spremite večeru koju će svi obožavati

Recept dana: Italijanske ćufte u sosu od paradajza, bogate, sočne i jednostavne za pripremu - njihov ukus odvešće vas pravo u Italiju
Copyright Pexels

Italijanske ćufte (itl. Polpette) su jednostavno, ali neverovatno ukusno jelo koje je omiljeno širom sveta.

Ove sočne ćuftice od mlevenog mesa, obogaćene belim lukom, začinskim biljem i sirom, prže se do zlatno smeđe boje i potom dinstaju u bogatom paradajz sosu.

Dok upijaju ukusni sos, on se istovremeno obogaćuje njihovom bogatom aromom, što ovo jelo čini pravim kulinarskim čudom.

U Srbiji ćufte se gotovo uvek služe uz pire krompir. Međutim, u Italiji to nije uobičajeno.

Klasične neapolitanske ćufte (polpette in sugo) obično se služe između predjela i glavnog jela, uz prilog od povrća poput pečenih artičoka ili komorača.

Sos u kojem se kuvaju, koristi se kao podloga za predjelo, koje je obično testenina.

Ovo jelo zahteva minimalan trud, a sve se priprema u jednoj posudi, što smanjuje nered u kuhinji. 

Recept dana: Italijanske ćufte u sosu od paradajza, bogate, sočne i jednostavne za pripremu - njihov ukus odvešće vas pravo u ItalijuPixabay
 

Vreme pripreme:

  • 1 sat

Sastojci:

  • 50-100 g prezli od svežeg hleba
  • 180 ml mleka ili vode
  • 450g mlevenog mešanog mesa
  • 2 kašike sitno iseckanog peršuna
  • 1 čen belog luka
  • 1 veliko jaje
  • 2 kašike rendanog parmezana
  • 2 kašike rendanog Pecorino Romano sira
  • 2 kašike suvog belog vina (opciono)
  • Prstohvat soli
  • 60 ml šolje maslinovog ulja, plus još po potrebi
  • mala glavica crnog luka, sitno iseckan
  • 1 litar pasiranog paradajza
  • Prstohvat crvene paprike (opciono)
  • 1 mala šargarepa, oljuštena i presečena na pola
  • Šaka svežeg bosiljka
Recept dana: Italijanske ćufte u sosu od paradajza, bogate, sočne i jednostavne za pripremu - njihov ukus odvešće vas pravo u ItalijuFreepik
 

Priprema:

1. U manjoj posudi, pomešajte prezle sa mlekom (ili vodom) i ostavite da se natapaju oko pet minuta, dok hleb ne upije tečnost.

2. Iseckajte peršun na sitno i narendajte beli luk. Lagano umutite jaje. U velikoj posudi, pomešajte natopljene prezle, mleveno meso, peršun, beli luk, jaje, rendane sireve i po želji belo vino. Dodajte prstohvat soli i sve dobro izmešajte.

3. Uzmite komadić smese (veličine oraha) i oblikujte kuglice. Trebalo bi da dobijete oko 12 kuglica.

4. U dubokom tiganju ili livenom loncu zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte polovinu ćufti i propržite ih sa svih strana dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju (oko pet minuta). Prebacite na tanjir i ponovite sa ostatkom smese.

5. U istu posudu u kojoj ste pržili ćufte, dodajte još malo maslinovog ulja i dodajte sitno iseckan crni luk. Pržite ga dok ne postane mekan. Zatim dodajte pasirani paradajz, šargarepu, crvenu papriku (ako koristite) i prstohvat soli. Sipajte čašu vode u praznu flašu ili tetrapak od pasiranog paradajza, protresite i dodajte u sos. Dobro promešajte.

6. Vratite ćufte u posudu sa sosom, rasporedite ih ravnomerno i delimično poklopite. Kuvajte na srednje jakoj vatri oko 15 minuta, povremeno smanjujući temperaturu da ne bi previše ključalo. Nakon toga, sklonite poklopac i kuvajte još 15-20 minuta, dok sos ne postane gust i ćufte se ne skuvaju do kraja.

7. Dodajte sveže iseckan bosiljak u sos i pažljivo promešajte. Poslužite ćufte sa malo sosa preko i pospite rendanim parmezanom. Služite uz svež hleb ili pire.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike