Recept dana: Starinska švaler torta sa čokoladom, šarmantnog naziva i raskošnog ukusa, teško da iko može da joj odoli
Kremasta poslastica za sve sladokusce
Švaler torta je poslastica sa brojnim verzijama, svaka sa svojim malim razlikama u filu. Najčešće je prepoznatljiva po bogatom čokoladnom kremu, ali postoje i varijante sa svetlijim, žutim filom u kojima je jedina razlika odsustvo čokolade.
Po ukusu, švaler torta može da podseti na poznatu reform tortu, ali postoje suptilne razlike. Dok reform torta ima kremu koja se kuva na pari, u švaler tortu se dodaje puding, a u koricu idu pečeni seckani orasi umesto mlevenih kao kod reforme. Takođe, u koru reform torte ne ide brašno, dok ga švaler torta sadrži.
Kombinacija hrskave korice sa seckanim pečenim orasima i kremastog fila od čokolade pruža jedinstven ukus koji ovu tortu čini pravim slatkim užitkom.
Vreme pripreme:
- 60 minuta
Sastojci
Za koru:
- 10 belanaca
- 180 g šećera
- 3 kašike brašna
- 200 g pečenih seckanih oraha (peći na 175° C 10-15 minuta)
Za fil:
- 10 žumanaca
- 2 kesice pudinga od vanile
- 500 ml mleka
- 230 g šećera
- 200 g čokolade za kuvanje
- 200 g putera
- 2 vanilin šećera
Za ukrašavanje:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 100 ml slatke pavlake
- 50 g pečenih seckanih oraha
Priprema:
1. Za koru umutite belanca sa šećerom u čvrst šne.
2. Dodajte brašno i seckane orahe, pa sve sjedinite špatulom.
3. Smesu izlijte u veliki pleh obložen pek papirom i pecite na 200° C oko 10-15 minuta.
4. Ohlađenu koru podelite na tri dela kako biste dobili tri jednake kore.
5. Za fil u šerpu sipajte mleko i šećer, pa zagrejte do ključanja.
7. U međuvremenu, žumanca pomešajte sa pudingom i malo vrućeg mleka.
8. Kada mleko provri, dodajte smesu od žumanaca i kuvajte na umerenoj vatri dok se ne zgusne.
9. Dodajte čokoladu, mešajte dok se ne otopi, i ostavite fil da se ohladi. Ako želite švaler tortu sa žutim filom - ovaj korak preskočite. A možete da podelite na dva dela i u jedan dodate 100 g čokolade da biste dobili dva fila - crni i žuti.
10. Puter i vanilin šećer umutite mikserom dok ne postanu penasti, zatim ih sjedinite sa ohlađenim filom.
11. Na tacnu stavite prvu koru i premažite trećinom fila. Dodajte drugu koru, opet premažite filom, pa stavite treću koru i celu tortu premažite ostatkom fila.
12. Istopite čokoladu sa slatkom pavlakom i nanesite je na strane torte.
13. PovOdozgo šinu pospite seckane pečene orahe za ukras.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari