Profesionalci imaju supertrikove za bržu i efikasniju pripremu hrane: Uz to dobijate i finiji ukus
Retko imamo vremena napretek za pripremu hrane, pa će vam ovi saveti značajno olakšati život
Mnogi ljudi zapravo ne žele da troše vikend na kuvanje, pa im mnogo znače saveti o tome kako se bolje organizovati i skratiti vreme koje provedu u kuhinji.
Dijetetičarka Rebeka Klajd iz američke države Juta tvrdi da postoje mnogi načini da se skrati vreme pripreme obroka i ostavi više prostora za druge aktivnosti.
- Sve što može uštedeti vreme, poput seckanja povrća, možete uraditi ranije, kako biste kasnije imali manje posla kad dođe trenutak za pripremu obroka - kaže Klajd.
Evo nekoliko njenih saveta, kao i preporuka drugih majstora kuhinje:
Prvo obavite pripreme
Razmislite šta planirate da kuvate i šta od toga najviše vremena oduzima, pa sa tim počnite. Na primer, priprema marinade za meso može biti taj korak. Počnite odmah sa tim, jer nakon što stavite meso da se marinira, možete ga ostaviti na miru i posvetiti se drugim stvarima, poput seckanja povrća.
Rendajte umesto da sečete
Umesto da seckate beli luk nožem, narendajte ga. Tako ćete osigurati da svi komadi budu jednake veličine, a nećete morati ni da koristite nož. Ovaj trik možete primeniti i sa lukom za supu ili čorbu, ali budite pažljivi da ne povredite prste.
Koristite veliku dasku za sečenje
Veća daska za sečenje štedi vreme tokom pripreme sastojaka. Umesto da svaki sastojak odvajate u posude, možete ih odvojiti na samoj dasci i odatle direktno prebacivati u lonac. Takođe, ne morate prati dasku posle svakog seckanja, ukoliko sve ide u isti lonac, savetuje kuvar Majkl Broton iz Sijetla.
Gulite brže i efikasnije
Umesto da držite povrće u ruci dok ga gulite, položite ga na dasku i gulite dok je stabilno. Većina nožića za guljenje može se pomerati u oba smera, što vam može pomoći da brže završite posao.
Potopite zob preko noći
Ako namočite zob i druge žitarice preko noći, znatno ćete smanjiti vreme kuvanja kaše.
- Kada se zob natapa preko noći, skrob počinje da se razlaže, što ubrzava proces kuvanja - objašnjava nutricionistkinja Katrina Tatae.
Naučite kako da stabilizujete povrće na dasci
Većina povrća koje se secka na dasci može kliziti, što otežava rad. Da biste to sprečili i uštedeli vreme, povrće treba stabilizovati. Na primer, luk prepolovite i seckajte ga dok leži na dasci presečenom stranom. Isto možete uraditi sa šargarepom – prepolovite je pre sečenja, preporučuje učiteljica kuvanja Sintija Graubart iz Atlante.
Odaberite jednostavne obroke sa jednim glavnim sastojkom
Dijetetičarka Ketrin Sebastijan iz Njujorka savetuje da tokom nedelje odaberete jedan glavni protein, poput mesa ili ribe, i pripremate različite obroke sa njim. Tako ćete varirati priloge i neće vam biti dosadno. Na primer, ako odaberete mlevenu ćuretinu, jednog dana možete napraviti jelo sa graškom i povrćem, drugog dana ispeći takose, a trećeg napraviti sos za testeninu.
Pecite slaninu u rerni
Pečenje slanine u rerni umesto na tiganju spasiće vas od prskanja masnoće po šporetu i smanjiće potrebu za čišćenjem. Zagrejte rernu na 200 stepeni, poređajte slaninu na pleh obložen folijom i pecite 15-20 minuta.
Kuvajte tikvice pre nego što ih pripremite
Pre nego što očistite seme iz bundeve ili tikvica, možete ih prvo ispeći u rerni. To će vam olakšati sečenje i sprečiti da postanu kašaste.
Koristite mandolinu za rezanje povrća
Mandolina, poseban alat za brzo i precizno sečenje, odlična je za efikasniju pripremu povrća, savetuje Rebeka Klajd.
Čistite dok kuvate
Umesto da čekate da završite sa kuvanjem pa tek onda počnete da perete sudove, perite ih postepeno dok čekate, recimo, da se testenina skuva ili da se nešto zagreje. Tako ćete smanjiti posao nakon obroka, piše Huff Post.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari