Pire bez miksera, ali i bez grudvica: Za najkremastiju strukturu potrebna je ova kuhinjska alatka, savetuju kuvari sa Mišlenovim zvezdama

16.03.2024

14:51

1

Autor: K. O.

Isprobajte ovaj trik još tokom vikenda

Pire bez miksera, ali i bez grudvica: Za najkremastiju strukturu potrebna je ova kuhinjska alatka, savetuju kuvari sa Mišlenovim zvezdama
Copyright Freepik

Možda mislite da nije neka velika umetnost napraviti pire krompir, te da je to jednostavan zadatak za svaku domaćicu.

Hmm, razmislite ponovo... Koliko puta su vam ostale grudvice, koliko puta vam je bio neki tvrđi komadić ili je postao previše gumenast? Da, to se dešava od previše mešanja, pogotovo ako koristite mikser. Zato ga profesionalni kuvari nikada ne upotrebljavaju. 

Elem, postoje neki trikovi koji će vam pomoći, a jedan obavezno koriste vrhunski kuvari, dok naše domaćice retko, gotovo nikad.

A sada ćemo vam korak po korak objasniti kako se to radi:

Najpre skuvajte krompir u slanoj vodi i to u ljusci. Nožem proverite da li je kuvan - ako odmah sklizne, gotov je, ako se zadrži, treba mu još krčkanja.

Možete ga kuvati i oljuštenog. Krompir stavite u hladnu vodu, pa kada krene da ključa, smanjite temperaturu da se lagano krčka nekih 15ak minuta.

Kada je gotov, oljuštite ga. Postoje trikovi za lako ljuštenje vrućih krompira.

Šefovi imaju alatku kroz koju provuku krompir, međutim, pošto je mi uglavnom nemamo najbolje je da krompir dobro izgnječimo viljuškom ili alatkom za gnječenje krompira. Nikako ne koristite mikser, znamo da ubrzava stvari, ali vaš pire lako može da se pretvori u neku gumenkastu smesu.

Profimedia
 

Za to vreme stavite puter da se otopi i dodajte u pire. Potom dodajte po malo mleka ili neutralne pavlake i lepo umešajte.  

Putera ide dosta, na njemu ne treba da se štedi. Dodajte i začine.

Sve umešajte, a pre nego što ga iznesete na sto provucite ga kroz cediljku. I to je trik koji većina ljudi ne zna. Kada ga procedite kroz cediljku, neće ostati bukvalno nijedna grudvica, a vaš pire će imati finu, kremastu strukturu.

Pire odlično ide uz povrće, sve vrste mesa, sjajan je i uz biftek Velington.

A idealan odnos sastojaka je sledeći:

1,5 kg krompira

polovina šolje putera

1 šolja mleka ili neutralne pavlake

so, biber po ukusu

3 čena belog luka (opciono ko voli)

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike