Ko zna - zna: Gordon Remzi pravi najbolju kajganu, ali na način na koji nismo navikli (VIDEO)

04.11.2023

14:45

0

Autor: V. I.

Mislite li da su svi recepti za pečena jaja jednaki, ovo će vam promeniti mišljenje samo jednim zalogajem

Ko zna - zna: Gordon Remzi pravi najbolju kajganu, ali na način na koji nismo navikli (VIDEO)
Copyright Profimedia

Zaboravite sve što mislite da znate o kajgani. Metod kulinarskog maga Gordona Remzija je jedini koji će vam odsad biti potreban.

Po čemu se razlikuje od ostalih

Remzijev recept se razlikuje od drugih recepata za kajganu zbog nekoliko ključnih koraka. Pre svega, jaja se uopšte ne mute. Umesto toga, cela se izliju u hladan tiganj s masnoćom i tek kad se uključi ringla - mešaju.

Baš kao u svojoj hit emisiji “Paklena kuhinja”, Remzi se ne plaši da pojača vatru. Za razliku od drugih recepata za kajganu, koji zahtevaju umerenu vatru, Remzijeva jaja se peku u naizmeničnim intervalima vrelo-hladno.

On kaže da ovaj metod u kombinaciji s kašičicom creme fraiche (krem poput kisele pavlake ali s većom količinom mlečne masti) pomaže u sprečavanju da se jaja prekuvaju i daje im eteričnu teksturu koja je i kremasta i mekana.

Vreme pripreme:

  • 5 minuta

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 1 kašika putera
  • so, biber
  • 1 kašičica creme fraiche, opciono
  • vlašac, za ukras

Priprema:

1. Pomešajte jaja i puter u tiganju.

2. Stavite tiganj na jaku vatru, a zatim počnite da neprestano mešate gumenom ili silikonskom lopaticom, stružući dno tiganja dok to radite.

3. Posle 30 sekundi sklonite posudu s vatre i mešajte 10 sekundi. Vratite posudu na šporet i ponovite ovaj postupak tri do četiri puta - ukupno oko tri minuta.

4. Tokom završnog mešanja, jaja začinite solju i biberom po ukusu, pa umešajte, ako želite, creme fraiche i vlašac.

5, Poslužite toplo uz omiljeni tost.

Profimedia
 

Dodatni saveti za kajganu Gordona Remzija

Važno je vreme kada solite - so izaziva hemijsku reakciju sa proteinima jajeta. Da biste postigli istu teksturu kao Gordon Ramzi, poželećete da posolite jaja samo tokom poslednjeg minuta kuvanja. Nasuprot tome, drugi recepti za kajganu će predložiti soljenje jaja pre nego što se kuvaju i doneće malo drugačije rezultate.

Hladnoća tiganja i jaja su ključni - Odlučite se za hladan tiganj i jaja direktno iz frižidera. Pokretanje hladnoće omogućava i tiganju i jajima da se zagrevaju sporije, što pomaže da se osigura da se jaja ne ispreku prebrzo ili neravnomerno.

Ne preskačite masnoću - Malo putera sprečava da se jaja zalepe za tiganj i obogaćuje jelo masnoćom kako bi se topilo u ustima.

Nikad ne napuštajte šporet - pazite na jaja sve vreme dok ih pravite. Vreme potrebno da kajgana pređe od savršenog do prekuvanog bukvalno se meri u sekundama, pa obavezno izvadite jaja iz vrućeg tiganja čim procenite da su gotova.

U donjem videu pogledajte kako to izgleda:

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike