Kako da vam omiljeno letnje povrće ne bude ljigavo i gnjecavo: Izbegnite ove dve greške koje svi prave

04.06.2024

14:29

1

Autor: K. O.

Mogu se pripremiti na bezbroj načina

Kako da vam omiljeno letnje povrće ne bude ljigavo i gnjecavo: Izbegnite ove dve greške koje svi prave
Copyright Printscreen/YouTube

Tikvice su odlično povrće, zdravo, ukusno, sa niskom kalorijskom vrednosti, a sjajno se slažu i sa mesom i sa drugim povrćem.

Takođe, možete ih pripremiti na bezbroj načina. Najčešće ih pečemo, pohujemo i dinstamo. Možemo ih koristiti i kao podlogu za picu, dodati ih u slatki hleb ili ih jesti potpuno sirove u salatama.

Iako su tikvice popularno povrće u toplijem delu godine, to ne znači da svi znaju kako da ih pravilno pripreme. Ako želite da izbegnete da budu ljigave, gnjecave i mlohave, nemojte praviti ove dve najveće greške.

Kuvanje i pečenje na niskoj temperaturi

Neke namirnice poput čvrstih komada mesa ili luka vole laganu i sporu toplotnu obradu. Tikvice su njihova potpuna suprotnost. Biće najukusnije ako ih izložite kratkoj toplotnoj obradi na visokoj temperaturi.

Zbog visokog sadržaja vode u tikvicama, ovo povrće ne voli laganu toplotnu obradu. Ako se kuvaju na niskoj temperaturi, ispustiće vodu i postati gnjecave i bezukusne. Na jakoj vatri, pak, dobiće lepu karamelizovanu površinu, dok će unutrašnjost ostati kompaktna i „mesnata“.

Profimedia
 

Nemojte se plašiti da ih stavite na roštilj – odličan su prilog uz jela od mesa i ribe, a od njih možete napraviti i ukusne ražnjiće od povrća.

Dugotrajna toplotna obrada

Nema ništa gore od prekuvanog povrća. Ne stavljajte tikvice u supe, čorbe i variva zajedno sa mesom i krompirom – umesto toga dodajte ih neposredno pred kraj termičke obrade i tako garantujte njihovu savršenu teksturu.

Tikvice su povrće koje za samo nekoliko minuta prelazi iz nedovoljno kuvanog u prekuvano. Zato je dobro paziti kada ih kuvate ili pečete na šporetu i u rerni.

Profimedia
 

Nema previše jela koja možete napraviti od prekuvanih tikvica – na kraju možete izgnječiti tikvice i napraviti pire i gustu supu ili sos.

Kuvari preporučuju da uvek isečete tikvice na veće komade kako biste izbegli preteranu toplotnu obradu, piše Punkufer.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike