Jedina stvar koju nikada ne bi trebalo da radite s proklijalim lukom, a većina baš tu greši

31.05.2024

14:47

0

Autor: V. I.

Da li je proklijali luk opasan ili bezbedan za jelo

Jedina stvar koju nikada ne bi trebalo da radite s proklijalim lukom, a većina baš tu greši
Copyright Profimedia

Znate onu mirisnu, slanu aromu koja ispunjava sobu kada počnete da kuvate ručak? Često  za to možemo da zahvalimo crnom luku. Crni luk ali ostale vrste luka, najjednostavniji je način da izgradite temelj ukusa u receptu, a možete da ga iskoristite i za čišćenje roštilja

Crni luk je takođe neverovatno raznovrstan: možete polako karamelizovati njihove prirodne šećere, možete ih kiseliti u slatkoj salamuri i možete ih pretvoriti u pikantni džem - mogućnosti ima bezbroj.

Izdržljivo povrće s dugim vekom trajanja

Luk je izuzetno izdržljivo povrće. Civilizacije su se milenijumima oslanjale na luk kao izvor hrane, a deo njegove privlačnosti je njegova otpornost. Kada se pravilno skladišti, određene sorte luka mogu trajati i do nekoliko meseci. Ali čak i uz najpažljivije tehnike skladištenja, ponekad možete završiti sa proklijalim lukom.

Freepik
 

 

Razlozi klijanja luka

Klijanje je prirodna faza životnog ciklusa luka. U kulinarstvu se smatraju korjenastim povrćem, ali botanički su tehnički lukovica. I baš kao i druge lukovice (uključujući cveće), luk je u suštini faza odmora za zrelu biljku luka.

Klijanje počinje kada je luk izložen pravim uslovima za uzgoj. Ne mora nužno da sedi u zemlji da bi se ovo dogodilo. Kada se skladišti na toplim, vlažnim i/ili svetlim mestima, luk se u osnovi prevari da pomisli da je proleće i započne proces nicanja.

Da li je proklijali luk siguran za jelo

Za razliku od krompira, gde je zrela biljka toksična za ljude, svi delovi luka su bezbedni za jelo. Dakle, ne morate da brinete kada vidite zelene klice kako vire iz vaših proizvoda. U stvari, čak i ne morate da ih uklanjate. Klice luka nisu iste kao mladi luk ili zeleni luk, ali imaju prilično sličan ukus. Zato ih slobodno iseckajte i koristite u svojim receptima.

Uticaj na ukus

Proklijali luk je generalno bezbedan za jelo, ali još uvek treba znati neke važne stvari. Da bi obezbedio dovoljno hranljivih materija za rast klica, luk koristi šećere koji su prirodno prisutni u luku. Ovo će postepeno iscrpiti oštru slatkoću koja se nalazi u svežem luku. Ako kuvate luk, to ne bi trebalo da pravi veliku razliku. Ali predlažemo da se udaljite od sirovih preparata, jer će luk imati više trpkog ukusa.

Kada baciti proklijalil luk?

Naravno, uvek treba da bacite (ili kompostirate!) svoj proklijali luk ako je kašast, curi sok ili se razvija buđ. Ovi znakovi ukazuju na to da je luk previše propao da bi bio bezbedan za konzumaciju.

Kako sprečite da vam luk proklija

Najočigledniji način da sprečite da vaš luk nikne je da ga pojedete ubrzo nakon što ga kupite. Ali za one od nas koji kupuju luk na veliko, možete usporiti nicanje uz pravilno skladištenje.

  • Niske temperature: Želite da izbegnete držanje luka u oblastima sa visokim nivoom vlage i temperaturama. Ako živite u umerenijoj klimi sa niskom vlažnošću, svoj luk možete čuvati u mračnoj prostoriji poput ostave ili ormana. Ali ako je vrhunac leta i živite u vlažnijem okruženju, bolje je da ih držite u frižideru.
  • Pravilno skladištenje: Skladištite luk u mrežastim kesama ili korpama koje omogućavaju cirkulaciju vazduha. Izbegavajte plastične kese jer one zadržavaju vlagu i ubrzavaju klijanje.

Prateći ove savete, možete produžiti vek trajanja vašeg luka i izbeći neprijatna iznenađenja u kuhinji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike