Recept dana: Najprostiji rižoto s tikvicama, zdrav, ukusan i brzo pripremljen pirinač koji ćete obožavati

02.06.2024

07:51

0

Autor: V. I.

Uživajte u svakom zalogaju neodoljivo kremastog pirinča

Recept dana: Najprostiji rižoto s tikvicama, zdrav, ukusan i brzo pripremljen pirinač koji ćete obožavati
Copyright Profimedia

Kada je reč o kuhinji, malo je jela koja mogu da pruže toliko zadovoljstva kao savršeno pripremljen rižoto. Njegova kremasta tekstura, bogat ukus i sposobnost da se kombinuje sa raznovrsnim sastojcima čine ga omiljenim izborom za mnoge. Rižoto s tikvicama je jedan od onih recepata koji osvaja na prvi zalogaj, nudeći savršenu ravnotežu između jednostavnosti i sofisticiranosti.

Zamislite miris svežih tikvica koje se lagano prže na maslinovom ulju, oslobađajući svoje blage, orašaste arome. Dodajte tome slatkoću karamelizovanog luka i bogatstvo mlevenog belog luka, i već ste na putu ka neodoljivom obroku. Dok se pirinač upija sve te divne ukuse, stvara se kremasta baza koja će kasnije biti obogaćena puterom i pavlakom za kuvanje, stvarajući savršen balans između bogatstva i lakoće.

Profimedia
 

Mnoštvo varijacija

Rižoto sa tikvicama nije samo ukusan, već je i veoma prilagodljiv obrok. Možete ga pripremiti za brz i jednostavan ručak tokom radne nedelje ili kao elegantno jelo za posebne prilike. Tikvice, sa svojim blagim ukusom i visokim sadržajem vode, savršeno se uklapaju u kremasti pirinač, pružajući svežinu i teksturu koja osvaja.

Zdravstveni benefiti tikvica

Tikvice su poznate po svojim zdravstvenim benefitima, uključujući visok sadržaj vitamina C i K, kao i antioksidanata koji podržavaju imuni sistem i opšte zdravlje. Kombinacija ovih hranljivih sastojaka sa kremastim pirinčem i parmezanom čini ovaj rižoto ne samo ukusnim već i hranljivim, a možete i da ih zamrznete.

Unsplash
 

 

Vreme pripreme:

  • 40 minuta

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3 manje tikvice
  • 1/2 crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1/4 kašičice soli
  • 300 g arborio pirinča
  • 800 g povrtnog bujona
  • 60 ml pavlake za kuvanje
  • 1 1/2 kašike putera
  • seckani sveži peršun

Priprema:

1. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i dodajte tikvice, luk i beli luk.

2. Krčkajte na srednje laganoj vatri, povremeno mešajući, dok tikvice malo ne omekšaju, oko pet minuta.

3. Dodajte pirinač i začine i sve zalijte sa 300 ml bujona od povrća.

4. Rižoto kuvajte oko 15 minuta uz povremeno mešanje i postepeno dolivajući povrtni bujon.

5. Kada je pirinač skuvan, umešajte puter i pavlaku za kuvanje, pa sve dobro izmešajte.

6. Poslužite odmah sa sveže rendanim parmezanom i svežim peršunom.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike