Greh je da se baci: Iskoristite pivo preostalo od gostiju i pretvorite ga u kulinarska remek-dela

01.06.2024

14:54

0

Autor: V. I.

Genijalni saveti i kako da od viška piva napravite ukusnija jela

Greh je da se baci: Iskoristite pivo preostalo od gostiju i pretvorite ga u kulinarska remek-dela
Copyright Profimedia

Leto je vreme kada se sve češće okupljamo u dvorištima, na terasama i na otvorenom uz roštilj ili pečenje, a žeđ gasimo pivom, koje je jedno od najpopularnijih letnjih pića. Čak i kada se popije velika količina piva, uvek ostane neka zalutala limenka ili flaša. Da li vam se ikada desilo da otvorite pivo uz večernji film ili igru, ali ga ne popijete do kraja? Umesto da ga bacite, zašto ga ne biste iskoristili u kuvanju? Evo nekoliko ideja kako da ostatke piva pretvorite u kulinarske delicije.

Dodajte pivo u jela od mesa

Kada pečete piletinu ili svinjetinu u tiganju i želite da sačuvate sos od mesa, vino, koje je klasično sredstvo za deglaziranje tiganja, zamenite pivom. Pivo će vam pomoći da odvojite komade zapečenog mesa iz tiganja i napravite gust sos, ali će biti manje kiselkastog ukusa.

Njegov ukus će zavisiti od vrste piva, pa će lager dati svetliji sos, dok će tamno pivo dati bogatiji i gorak sos. Pivo se može koristiti i u telećoj čorbi umesto bujona, pa svakako probajte i to.

Među kreativnijim idejama upotrebe piva svakako je ona da se škampi, dagnje i školjke mogu pariti u pivu i tako termički obrađivati.

U sos za mariniranje mesa možete dodati pivo, kao i preliti meso koje se dugo peče na niskim temperaturama dok meso ne počne da se raspada. Parče mesa lako možete glazirati pivom za dodatnu aromu.

Profimedia
 

 

Dodajte pivo u jela od testa

Mehurići u pivu su korisni u raznim vrstama testa. Kada ga koristite za paniranje, hrana će biti mekana i lagana, slična tempuri. Jedan od najčešćih recepata je riba u pivskom testu, ali ovu mešavinu možete koristiti i za paniranje sireva, različitog povrća i sličnih slanih jela. U smešu za brzi hleb takođe možete dodati pivo za dodatnu aromu.

Profimedia
 

 

Zamrznite ostatke za buduće korišćenje

Ako vam je ostalo pivo u limenci, a trenutno nemate način da ga upotrebite, sipajte ga u posude za led i zamrznite. Ovako uskladišteno pivo gubi na karbonizaciji, pa neće biti korisno za pravljenje testa za hleb, ali ga možete staviti u tepsiju, mesne čorbe i sosove poput bolonjeza.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike