Probajte vinski džem: Ono malo preostalog vina u flaši može da se iskoristi na sjajne načine

16.12.2023

14:17

0

Autor: V. I.

Iako možda imate samo malo vina pri dnu, ove ideje pokazuju da se i najmanja količina može korisno upotrebiti

Probajte vinski džem: Ono malo preostalog vina u flaši može da se iskoristi na sjajne načine
Copyright Profimedia

Ukoliko vam je ostalo samo malo vina u boci, nema potrebe da ga bacate. Čak i mala količina vina može se iskoristiti na kreativne i korisne načine u kuhinji. Evo nekoliko ideja kako da iskoristite taj poslednji gutljaj.

Profimedia
 

Deglaziranje tiganja - Malo vina je savršeno za deglaziranje tiganja nakon prženja mesa. Dodajte vino u tiganj da otpustite sve ukusne zapečene delove sa dna. To će vam pomoći da napravite bogat i ukusan sos.

Obogaćivanje sosova i čorbi - Dodajte malo vina u sosove, čorbe ili gulaše da im date dodatnu dubinu ukusa. Vino može dodati kompleksnost i bogatstvo jelu, čak i u malim količinama.

Pravljenje preliva - Iskoristite malo vina za pravljenje ukusnog preliva za salatu. Pomešajte vino sa maslinovim uljem, senfom i začinima da napravite jednostavan, ali ukusan preliv.

Rižoto s vinom - Malo vina može obogatiti ukus rižota. Dodajte vino u rižu tokom početne faze kuvanja da joj dodate bogatstvo i aromu.

Kuvanje povrća - Malo vina može se koristiti za kuvanje ili pirjanje povrća. Dodajte ga u tiganj sa povrćem kako biste mu dodali ukus i malo kiselosti.

Začinska marinada - Ako pripremate marinadu za meso, mala količina vina može doprineti ukusu i tenosti mesa. Bela vina će se najbolje kombinovati sa marinadama za morske plodove i belo meso, dok crvena služe za podizanje crvenog mesa. Ostavite da se meso namače u marinadi najmanje sat vremena ili preko noći za maksimalan ukus.

Freepik
 

Vinski džem

Malo vina može biti upotrebljeno za dodavanje ukusa desertima. Džem natopljen vinom predstavlja odličan primer. Za ovaj recept vam ne treba mnogo tečnosti, tako da je to odličan način da iskoristite malo preostalog vina umesto da ga bacite. Pomešajte 2 dela šećera, 2 dela voća i 1 deo vina s bilo kojim željenim začinima i kuvajte dok se tečnost ne smanji i ne postigne konzistencija nalik želeu.

Crvena vina uparite sa crvenim i šumskim voćem (trešnje, maline, šljive) a bela vina sa svetlijim voćem kao što su kruške i breskve. Na kraju ćete dobiti uzvišeni, složeni džem koji će garantovano biti nov omiljen dodatak jelu, bilo da ga maže na mafin ili služite uz slavsko meze.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike