Koliko dugo može da stoji vino nakon otvaranja: Praktični saveti za čuvanje otvorene flaše

24.05.2024

14:43

0

Autor: V. I.

Otkrijte kako da otvoreno vino ostane dugo sveže i ne izgubi aromu

Koliko dugo može da stoji vino nakon otvaranja: Praktični saveti za čuvanje otvorene flaše
Copyright Profimedia

Volite čašu vina uz večeru? I mi takođe! Ali ako ne planirate da ispraznite celu bocu za jednu noć, odložićete je za kasnije tokom nedelje. Ovo dovodi do gorućeg pitanja: Koliko dugo traje otvoreno vino? Razložićemo detalje o tome koliko dugo otvoreno vino ostaje sveže i podelićemo savete za pravi način čuvanja boce vina nakon što je otvorite.

Koliko dugo traje otvorena boca vina

Kratak odgovor glasi - od jednog do sedam dana. Dugačak odgovor je komplikovaniji. Nakon otvaranja, vino počinje da oksidira i gubi svoje arome i ukuse. Da, malo kontakta s vazduhom može da bude odlična stvar - zato svoje vino vrtimo u čaši pre nego što otpijemo – ali previše kiseonika dovodi do kvarenja. Nakon nekoliko dana mešanja s vazduhom, boja počinje da mu se menja i arome koje se dižu iz vaše čaše mogu se kretati od trulih plodova drveta do najčistijeg sirćeta.

Tačan životni vek vašeg otvorenog vina zavisi od nekoliko faktora:

  • kako ga čuvate
  • da li je crveno ili belo
  • u boci ili kutiji
  • da li je suvo ili slatko.

Uzmite penušava vina ili šampanjac - trajaće samo jedan do tri dana i brzo će izgubiti aromu, dok će ojačana desertna vina poput porta ili Madeire biti ukusna čak i nakon nekoliko sedmica.

Koliko dugo može da stoji crveno vino

Poželećete da popijete ostatak crvene boje u roku od tri do pet dana nakon što ste otvorili čep. Tanini u crnom vinu mogu pomoći da se sačuva. Što je više tanina u vinu, to će vino duže trajati, pod pretpostavkom da pravilno skladištite bocu (ponovo zatvorenu, u frižideru). Na primer, barolo, vino napravljeno od grožđa sorte nebiolo sa visokim sadržajem tanina, održaće se bolje od božolea, crvenog napravljenog od gamea koji je tipično sa niskim sadržajem tanina.

Profimedia
 

Koliko dugo može da stoji belo vino

Bela vina ostaju dobra za piće tri dana do nedelje. Bogatiji, puni stilovi poput hrastovog šardonea, bele riohe i belih vina rone imaju kraći vek trajanja od svojih svetlih belih i roze pandana - od tri do pet dana. U vašim laganim, svetlim belim vinima možete uživati oko pet dana do čitave nedelje, ali nemojte se iznenaditi ako počnu da gube svoj karakter kako dani prolaze.

Ako je vino izgubilo deo svog ukusa, ali nije potpuno nestalo, razmislite da ga iskoristite za kuvanje.

Profimedia
 

 

Kako da otvoreno vino traje duže

Postoji nekoliko trikova pomoću kojih možete produžiti rok trajanja otvorenog vina. Sve počinje dok pijete.

Nakon što sipate čašu vina, vratite nazad čep i lepo zatvorite. Čak i ako se vratite po još jednu čašu kasnije uveče, smanjenje izloženosti vina vazduhu pomaže da vino ostane sveže.

Odlučite se za vakuumski čep. Ovi praktični uređaji usisavaju vazduh iz vaše otvorene boce vina, pomažući da se uspori brzina oksidacije. Osim toga, oni su jeftini i jednostavni za upotrebu.

Bez obzira na to da li ste otvorili bocu crvenog ili belog vina, ostatke stavite u frižider. Vino u frižideru pomaže da ostane sveže nakon otvaranja boce. I ne zaboravite da držite bocu uspravno! Za crvena vina vratite bocu oko pola sata pre nego što planirate da je dovršite kako bi se vratila na sobnu temperaturu.

Kupovina pola flaše je još jedan sjajan način da se smanji potencijalni gubitak vina. A ako i dođe do najgoreg, možete koristiti tu zaboravljenu flašu u zadnjem delu frižidera za kuvanje - postoji mnogo fantastičnih recepata koji zahtevaju malo vina u sebi, poput vinskog džema, na primer.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike