Somelijerka objasnila zašto ne smete da vratite čep na otvorenu flašu vina i kako da mu produžite trajanje do nedelju dana (VIDEO)

11.03.2023

14:18

0

Autor: Z. A.

Neki šokirani mogućnošću da uopšte imaju višak vina, a neki su uzbuđeni

Somelijerka objasnila zašto ne smete da vratite čep na otvorenu flašu vina i kako da mu produžite trajanje do nedelju dana (VIDEO)
profimedia-0349362252 - Copyright Profimedia

U moru korisnih saveta pojavio se jedan koji će se dopasti ljubiteljima vina, posebno onim koji popiju celu flašu samo da ga ne bi bacili, što je definitivno greota.


Naime, stručnjakinja za vino podelila je trik koji pomaže da vino u flaši ostane sveže nedelju dana nakon otvaranja. Kad otvorite bocu vina, uvek postoji iskušenje da je popijete do kraja jer nema garancije da će i nakon nekoliko dana imati dobar ukus.

Obično biste mogli doći u iskušenje da vratite čep nazad na bocu ili u nju stavite vinski čep, u nadi da će trajati između tri do pet dana. Međutim, somelijerka poziva ljubitelje vina da ne vraćaju čep u bocu i umesto toga nudi trik, u koji se kune, kako bi osigurala da njeno vino duže bude sveže.

Pexels
 

Amerikanka Varner Boin podelila je savet na društvenim mrežama.

- Znam da zvuči ludo, ali ako vam se ikada dogodi da vam ostane vina, nemojte vraćati čep natrag u bocu. Ja imam mnogo bolji savet koji će vam promeniti život - rekla je.

@confidenceuncorked If you never have leftover wine, this life hack isn’t for you :) Don’t knock it till ya try it! #winehack #lifehack #winetip #winetasting #sommelier #somm #masonjar #storage #wine101 #cork #lifechanging #gamechanger ♬ Blue Blood - Heinz Kiessling

Obožavateljka vina objasnila je da ako vratite čep nazad na flašu, on će i dalje dopuštati kisiku da uđe u flašu.

- Ako biste vratili čep na bocu vina koja je napola prazna, videćete da polovina još uvek ima kiseonik u sebi i čepovi su porozni, a to će i dalje omogućiti kiseoniku da ulazi u vino. To nije dobro. Ono što stvarno želite da učinite jeste smanjiti količinu kiseonika - navodi.

Varnerova preporučuje korićtenje tegle ili bilo koje druge vrste hermetičke posude koja je slične veličine količini vina koja vam je preostala, te savetuje i da proverite da li je dobro zatvorena.

Printscreen: TikTok /confidenceuncorked
 

- Ovde ćete imati mnogo manje kiseonika nego u ostatku vinske boce. Možete nabaviti različite tegle zavisno od količine vina koja vam preostane. Kunem se u ovo. Vaše će vino i dalje imati svež ukus čak i nekoliko dana nakon što ga otvorite, dok dan nakon što otvorim bocu vina i vratim čep, mogu uočiti razliku - dodaje.

Varnerova je dodala da možete postići da vino traje i do nedelju dana, a možda i više ovom metodom.

Mnogi su bili šokirani mogućnošću da uopšte imaju višak vina, ali drugi su bili uzbuđeni produženjem njegovog trajanja, donosi Mirror.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike