Ne treba vam ni čaša: Mesto na planeti u kojem non-stop teče vino, i to potpuno besplatno

11.11.2023

19:22

0

Autor: V. I.

Fontanta je nastala kao zahvalnost za umorne hodočasnike

Ne treba vam ni čaša: Mesto na planeti u kojem non-stop teče vino, i to potpuno besplatno
Ilustracija - Copyright Pexels

Besplatna ponuda vina, i to u nedogled, nekom zvuči kao fantazija iz sna, ali za ljude koji žive u italijanskom mestašcetu u oblasti Abruco u Italiji, to je stvarnost. Možda zvuči neverovatno, ali posetioci i stanovnici mogu slobodno da piju vino u mestu Kaldari di Ortona, 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji - koliko god požele.

Vinograd u kojem se nalazi vinarija nalazi se na kraju puta hodočašća koji počinje u Španiji. Iako to nije prvi izvor s vinom na svetu, ona je prva iz koja neprekidno teče vino. Kao što se može pretpostaviti, u svakom trenutku je red sa zainteresovanim ljudima ogroman, a vikendom su neophodne rezervacije.

Vlasnici su postavili dva uslova za posetioce, a to je da imaju više od 16 godina i da vinske čaše nakon korišćenja ne mogu da nose kući, već moraju da budu vraćene.

Fontana, odnoso česma. počela je s radom 2016. godine, kada je Nikola d’Auria, vlasnik vinarije Dora Sarchese u čijem sklopu se nalazi fontana, bio inspirisan dvojicom šetača iz Ortone. Oni su mu ispričali da su krenuli na hodočašće nakon posete grobnici Santiago de Compostela u Španiji. Na kraju tog hodočašća, lokalna vinarija je postavila fontanu vina da nagradi umorne hodočasnike.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike