Trik iz hotela sa pet zvezdica: Kako da vam hleb ostane topao dok je poslužen na stolu

18.04.2024

14:16

0

Autor: V. I.

Ovako zagrejan, hleb može da zadrži temperaturu i do pola sata

Trik iz hotela sa pet zvezdica: Kako da vam hleb ostane topao dok je poslužen na stolu
Copyright Freepik

Ko još ne voli svež topli hleb uz obroke? Bilo da se radi o lepinjicama punjenim sirom i spanaćem, pogači bez kvasca ili bagetu, hleb je savršen pratilac za svaki obrok. Međutim, osim ako niste u restoranu koji će vas lako snabdeti toplim hlebom, verovatno će se ohladiti još pre nego što završite s obrokom.

Srećom, postoji jednostavan način da vaš hleb ostane topliji duže, a da ga ne ostavljate u rerni ili ponovo zagrevate u mikrotalasnoj rerni. Nećete morati čak ni da napuštate sto kada dođe vreme za obrok a sve što vam je potrebno jeste malo pirinča.

Improvizovani jastučić za grejanje

Pirinač iznenađujuće dobro zadržava toplotu, zbog čega su neki ljudi pretvorili zrno u improvizovani jastučić za grejanje. Pored toga što pomaže kod bolova ili istegnutih mišića, jastučić za grejanje od pirinča može zgodno da posluži za održavanje hleba toplim za vašim stolom. Pirinač daje vlagu i toplotu, što takođe treba da spreči da se vaš hleb isuši.

Osim pirinča, potrebna vam je i papirna kesa. Zamene za kesu poput ubrusa ili salvete nisu dobra opcija jer prinač može da se prospe. Takođe, nikako ne koristite plastičnu kesu jer ćete pirinač peći u mikrotalasnoj. 

Profimedia
 

Jednostavan postupak

Ubacite malo pirinča u papirnu kesu. Trebalo bi da koristite oko dve  šolje, ali možete odlučiti da koristite više pirinča i veću kesu ako imate puno hleba. Potom ubacite kesu s pirinčem u mikrotalasnu na nekoliko minuta. Kesa će formirati podlogu za zagrevanje dna vaše korpe za hleb. Da biste zaključali toplotu, pokrijte papirnu kesu krpom ili salvetom. Na to stavite hleb, a zatim umotajte vrh korpe u krpu da biste obezbedili da toplota ne nestane.

Drži toplotu i do 30 minuta

Pirinač radi dobro kao grejni element zbog svoje male veličine i količine zrna. Toplota se prenosi zahvaljujući provodljivosti, pri čemu se toplota kreće kroz objekte direktnim kontaktom - što je veća površina, to se toplota brže prenosi. Zagrejana samo nekoliko minuta, podloga za grejanje od pirinča može da zadrži toplotu oko pola sata. Ovo bi trebalo da bude dovoljno vremena da završite obrok.

Unsplash
 

Šta ako nemate pirinač

Ako imate malo sušenog pasulja ili kukuruza u ostavi, možete ih koristiti slično kao i pirinač. Samo ih ubacite u kesu pa u mikrotalasnu jer oni takođe odlično zadržavaju toplotu. Međutim, vredi napomenuti da pasulj može imati miris.

Šta kao nemate mikrotalasnu

Ako nemate mirkrotalasnu, možete koristiti i tiganj od livenog gvožđa koji ćete zagrejati u rerni na laganoj vatri. Pazite da ne zapalite svoj sto u pokušaju da vam hleb bude topao tako što ćete tiganj staviti na podmetač a u njega poređati svoj hleb.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike