Recept dana: Turske gozleme punjene sirom i spanaćem za preukusan početak dana (VIDEO)

23.02.2024

07:51

0

Autor: V. I.

Ko je probao, zauvek se zaljubio u ovo hrskavo testo punjeno bogatim filom

Recept dana: Turske gozleme punjene sirom i spanaćem za preukusan početak dana (VIDEO)
Copyright Profimedia

Gozleme, tanko, ručno valjano testo punjeno raznim nadevima i pečeno na uljanom tiganju, jedno je od onih jela koja tursku kuhinju čine neodoljivom. Njihova jednostavnost, zajedno sa bogatstvom ukusa, čini gozleme omiljenim izborom među onima koji žele da zavire u bogatu paletu turskih gastronomskih delicija. Ovo tradicionalno jelo, koje se može naći na uličnim tezgama i restoranima širom Turske, oličava duh turske kulture i gostoprimstva.

Istorija gozlemea seže daleko u prošlost i veruje se da potiče iz ruralnih područja Anadolije. Njegovo ime potiče od turske reči "goz“, što znači "oči“, verovatno zbog malih mehurića koji se formiraju na površini testa tokom pečenja, koji podsećaju na male oči. Ova jednostavna, ali izuzetno ukusna hrana bila je i ostala popularan izbor za doručak, ručak ili čak večeru, zahvaljujući svojoj raznovrsnosti i raznovrsnosti punjenja.

Profimedia
 

Gozleme se priprema od jednostavnog testa, napravljenog od brašna, vode i soli, koje se ručno razvlači dok ne bude izuzetno tanko. Fil može da varira od klasičnih kombinacija poput feta sira i spanaća, preko mesnih varijanti sa mlevenim mesom, lukom i začinima, pa sve do slatkih verzija sa čokoladnim ili voćnim filom. 

Jedan od magičnih momenata u pripremi gozlemea je posmatranje majstora kako razvlače testo na velikim okruglim tanjirima, pa pažljivo pune odabranim sastojcima, savijaju i peku do savršenstva. Pečenje se tradicionalno vrši na saču, posebnoj metalnoj ploči, ali modernije varijante uključuju upotrebu tepanjaki roštilja ili čak običnih tiganja. Krajnji rezultat je hrskava spoljašnjost sa mekom, sočnom unutrašnjosti punog ukusa.

Profimedia
 

Vreme pripreme:

  • 25 minuta

Sastojci:

  • 380 g brašna
  • 190 ml vode
  • 80 g ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 500 g spanaća ili drugog zeleniša
  • 200 g fete
  • ulje za prženje ili puter
  • so, biber

Priprema:

1. Spanać ili začinsko bilje skuvajte u tiganju sa komadićem putera ili malo ulja i ostavite da se ohladi.

2. U međuvremenu u činiji pomešajte brašno, vodu, ulje i so i mesite da dobijete glatko i mekano testo .

4. Za nadev u tanjiru iseckajte spanać, pa dodajte fetu i biber.

5. Testo podelite na 4 dela, svako ravucite okladijom i namažite ga tankim slojem fila, ostavljajući 1 cm od ivice praznim kao što je prikazano u donjem videu.

6. Preklopite napola i zalepite da fil ne iscuri pritiskom viljuške

7. Pecite u tiganju s uljem 3-4 minuta po strani.

 

 

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike