Pečenje ribe bez smrada, prskanja i nervoze: Ubacite par koraka u pripremu a zahvalite nam se posle

06.04.2024

14:56

0

Autor: V. I.

Spolja hrskava, unutra mekana, pržena riba nije nedostižna

Pečenje ribe bez smrada, prskanja i nervoze: Ubacite par koraka u pripremu a zahvalite nam se posle
Copyright Profimedia

Mnogi od nas izbegavaju da prže ribu - te bude previše živa ili previše pečena, te prska, te se lepi, a kuća ne može danima posle ručka da se pošteno izvetri jer uvek ostane taj riblji miris u vazduhu. Na kraju ispadne da je pržena riba maltene nemoguća misija do te mere da se retko kad i nađe na našem jelovniku, što je velika šteta.

A reč je samo o nekoliko trikova koje kad primenite, pržena riba može da vam se nađe skoro svakodnevno na meniju.

Freepik
 

Pre pečenja - sušenje, pa brašno

Veoma je važno da riba, nakon što je očišćena i oprana, bude dobro osušena da ulje ne bi prskalo (ako nemate običaj da je uvaljate u brašno) ili dobro uvaljana u brašno i to, po mogućstvu, oštro brašno. Nered ćete svesti na minimum ako u kesu stavite brašno, a zatim ribu u kesu i sve dobro protresete.

Freepik
 

Odaberite tiganj

Takođe, vrlo je važna vrsta tiganja koji ste izabral za pečenjei. Mora biti kvalitetan, po mogućnosti od livenog gvožđa i debljeg dna.

Prava temperatura ulja

Temperatura na kojoj pržite ribu je takođe važna stavka, jer ulje mora biti dovoljno vruće da prži površinu ribe. Ovo će je zaštititi da se natopi ulje. Ulje, međutim, ne sme da bude ni preterano vruće, jer će početi da se dimi. Zagrejte ga na umerenoj temperaturi i prepoznaćete pravi trenutak kada ulje počne da svetluca. Ako niste sigurni, umočite vrh drške drvene kašike. Ako se peni, dobar je trenutak da stavite ribu.

Ocedite višak masnoće

Evo nas na samom kraju, ali mislim da je to samo po sebi razumljivo: izvadite ribu na upijajući papir da se dobro ocedi od viška ulja. A što se tiče prskanja i neprijatnog mirisa: otvorite prozore, uključite aspirator i koristite mrežasti poklopac pri prženju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike