Recept dana: Oslić u hrskavoj korici od palente, posni ručak gotov za pola sata

15.12.2023

07:51

0

Autor: V. I.

Ukusan i prilagodljiv izbor za svaku kuhinju, bilo da se sprema za brzi ručak ili sofisticiranu večeru

Recept dana: Oslić u hrskavoj korici od palente, posni ručak gotov za pola sata
Copyright Profimedia

Oslić, poznata i cenjena riba u kulinarstvu, igra glavnu ulogu u mnogim kuhinjama zbog svoje raznovrsnosti i delikatnog ukusa. Ova riba koja se nalazi u hladnim vodama ima tanko, ali čvrsto meso koje se lako priprema i kombinuje sa raznim začinima i prilozima.

Profimedia
 

Tehnike pripreme

Kada se oslić kuva u kuhinji, to obično uključuje jednostavne, ali ukusne tehnike pripreme.

Prženje u tiganju na maslinovom ulju s belim lukom i malo limunovog soka je uobičajena metoda koja ističe prirodnu slatkoću ribe.

Oslić se može ispeći i u rerni, u korici od začinskog bilja ili kombinovati sa povrćem poput paradajza i maslina, stvarajući bogato i aromatično jelo.

Za one koji preferiraju zdravije opcije, oslić se može kuvati na pari ili pripremiti u papiru za pečenje, što omogućava ribi da zadrži sočnost i upije arome dodatih začina i bilja.

Uz šta se služi

Pored ovih načina pripreme, oslić se često služi uz lagane priloge kao što su kuvani pirinač, pečeni krompir ili sveža salata. Ovo su jela koja dopunjuju, a ne dominiraju nad ukusom ribe, omogućavajući osliću da bude zvezda obroka.

Predlažemo vam brz i ukusan ručak, idealan za uživanje petkom i početak vikenda. Kao prilog poslužite prženi ili pečeni pomfrit, kuvani krompir s blitvom ili spanaćem ili bilo koji dobar sos na bazi pavlake.

Takođe, ovako pohovan oslić možete staviti u peciva, dodati sezonsku salatu, topljeni sir i uživati u ukusnim pljeskavicama. Osim oslića, možete pripremiti i drugu ribu, recimo losos se odlično slaže s palentom.

Freepik
 

Vreme pripreme:

  • 30-40 minuta

Sastojci:

  • 100 g palente
  • 800 g oslića
  • 2 kašike sitno seckanog peršuna
  • 1 limun
  • ulje
  • so, biber

Priprema:

1. Pomešajte sve sastojke osim ribe.

2. Filete premažite uljem i uvaljajte u suve sastojke.

3. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta do pola sata, u zavisnosti od veličine fileta. Takođe, ribu možete ribu na ulju. U tom slučaju pustite da dobije boju i hrskavu koricu te poslužite toplo.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike