Ni gnjecavo, ni tvrdo zrno: Otkrivamo kako da napravite savršen pirinač bez imalo muke

21.02.2024

14:16

0

Autor: K. B.

Pirinač često bude ili prekuvan ili nedovoljno skuvan, ali primenom ovog trika postaje savršeno spreman

Ni gnjecavo, ni tvrdo zrno: Otkrivamo kako da napravite savršen pirinač bez imalo muke
Pirinač 3 - Copyright Pixabay

U svojoj novoj knjizi "Prženi pirinač: 50 načina kako oduševiti svetski najdražom žitaricom", američka kuvarica i pisac kuvara, Danijel Sentoni, otkriva trikove za savršeno skuvan pirinač, rešavajući čest problem prekuvanog ili tvrdog pirinča.

Danijel tvrdi da tradicionalna metoda kuvanja u razmeri 2:1 (voda:pirinač) često dovodi do prekuvanog pirinča. Upozorava i na pogrešna uputstva na pakovanjima pirinča koja preporučuju dodavanje previše vode, rezultirajući kašastim pirinčem.

Prema njegovim preporukama, savršena razmera vode i pirinča je 1:1, uz mali dodatak zbog isparavanja vode. To sprečava slepljivanje pirinča nakon kuvanja. Količina dodate vode varira u zavisnosti od vrste pirinča i potrebnom vremenu kuvanja. Na primer, za brzo kuvanje belog pirinča, preporučuje se dodavanje 3/4 šoljice vode na svaku šoljicu pirinča.

Profimedia
 

S druge strane, smeđem pirinču, koji zahteva duže kuvanje, preporučuje dodavanje 1 do 1 i 1/4 šoljice vode na srazmeru 1:1. Ovo znači da na šoljicu smeđeg pirinča dodajete 2 do 2 i 1/4 šoljice vode.

Što se tiče pranja pirinča, Danijel preporučuje blago ispiranje radi uklanjanja suvišnog skroba, sprečavajući slepljivanje. Ipak, naglašava da nije potrebno prati pirinač dok voda ne postane potpuno bistra, već samo nekoliko puta kako bi se uklonio veći deo skroba.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike