Recept dana: Pastirska pita na srpski način - malo drugačija od originala, ali toliko ukusna da ćete je stalno pripremati

16.01.2023

06:59

0

Autor: Z.A.S.

Od kremastog pirea, zahvaljujući jednom triku, dobićete savršeno hrskavu koricu

Recept dana: Pastirska pita na srpski način - malo drugačija od originala, ali toliko ukusna da ćete je stalno pripremati
Pastirska pita na srpski način - Copyright Profimedia

Jedno od najpoznatijih engleskih jela jeste pastirska pita. Ovaj specijalitet se pravi od mlevenog mesa, povrća i pire krompira, a srpska verzija se razlikuje u nekoliko sastojaka koji pastirsku pitu čine još ukusnijom.

Kada je u pitanju kora, sve je isto - pravi se od pire krompira, ali uz trik koji je Džejmi Oliver otkrio i zahvaljujući kojem je hrskavija. Tajna je u prezlama i majčinoj dušici.

Umesto mlevenog mesa, koristite svinjsku plećku, a nikako nemojte da zaboravite da dodate slaninu, koja će ovom jelu dati posebnu draž.

Takođe, ono po čemu se ovaj recept razlikuje od originala, jeste sir koji se posipa preko povrća.

Isprobajte ovaj recept obavezno, jer apsolutno vredi, u šta ćete se i sami uveriti.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci: 

  • 2 kg krompira 
  • 2 kg svinjske plećke 
  • 300 g slanine 
  • 2 crna luka 
  • 2 šargarepe 
  • 3 štapića celera 
  • 150 g tvrdog sira 
  • 3 čena belog luka 
  • majčina dušica 
  • 50 ml belog vina 
  • puter
Profimedia
 

Priprema: 

Oljuštite i isecite krompir, a zatim ga skuvajte.

Propržite u tiganju seckanu slaninu, a zatim dodajte seckani crni luk, šargarepu i celer. Kada povrće bude omekšalo, dodajte i seckani beli luk.

Začinite sve po želji, pa dodajte i belo vino. Isključite šporet nakon što vino bude isparilo.

Procedite krompir, začinite ga, dodajte puter, a zatim ga dobro ispasirajte.

Premažite uljem tepsiju u kojoj ćete peći pitu, a zatim bogato pospite prezlama i majčinom dušicom.

Dno i ivice tepsije obložite pire krompirom, pa zatim stavite iscepkano meso, pa povrće. Preko izrendajte sir i zatvorite pire krompirom.

Pecite pitu oko 45 minuta na 200 stepeni.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike