Danas slavimo Svetski dan gruzijskog hačapurija: Neodoljivi čamčići od hleba punjeni sirom

27.02.2024

14:12

0

Autor: V. I.

Ako volite našu zlatiborsku lepinju, volećete i ovaj gruzijski specijalitet

Danas slavimo Svetski dan gruzijskog hačapurija: Neodoljivi čamčići od hleba punjeni sirom
Copyright Profimedia

Dan gruzijskog hačapurija, koji se svake godine obeležava 27. februara, posvećen je jednom od najprepoznatljivijih i najomiljenijih jela Gruzije - hačapuriju. Ovaj poseban dan slavi se kako bi se odao počast bogatoj kulinarskoj tradiciji Gruzije i promovisala njena kultura kroz jedno od njenih najpoznatijih jela. Hačapuri je stekao status nematerijalnog kulturnog nasleđa Gruzije, što dodatno potvrđuje njegovu kulturološku i historijsku vrednost.

Profimedia
 

Šta je hačapuri?

Hačapuri je gruzijsko tradicionalno jelo, u osnovi testo punjeno sirom. Pravi se od kiselog testa, koje se ostavlja da nadođe, nakon čega se oblikuje u različite oblike, a najčešće potseća na čamac zbog uzdignutih ivica testa. Testo se zatim puni filom od sira, najčešće se koriste gruzijski sulguni ili brinza sir, a u nekim varijantama se dodaju i jaje, kajmak, beli luk, itd. Ovo tradicionalno gruzijsko jelo, koje liči na picu i donekle podseća na srpsku zlatiborsku komplet lepinju, sastoji se od kruha punjenog sirom, često oblikovanog u čamac, u čijem centru se peče jaje i koji se poslužuje sa obiljem rastopljenog maslaca.

Značaj i popularnost

Dan gruzijskog hačapurija ne samo da slavi ovo ukusno jelo, već i podstiče ljude širom sveta da istraže gruzijsku kuhinju i kulturu. Hačapuri je veoma popularan u Gruziji, i drugim bivšim republikama Sovjetskog Saveza, kao i u Rusiji, gde se njegova varijanta punjena mesom zove samsa. Hrskavi vruć hleb punjen sirom popularan je i u Jermeniji, Izraelu, gdje su ga doneli Jevreji poreklom iz Gruzije, Sjedinjenim Američkim Državama, pa čak i u Japanu.

Profimedia
 

Kulturno nasleđe

Hačapuri je uvršten na spisak nematerijalne kulturne baštine Gruzije 22. januara 2019. godine, što je bilo praćeno odlukom da se 27. februar proglasi za Dan hačapurija. Pored hačapurija, na ovom spisku se nalaze i druga gruzijska tradicionalna jela, kao što su: dambalhačo, jelo koje se pravi od vurde u planinskoj regiji Pšavi, ajika sos iz oblasti Megrelije i Abhazije, kao i tradicionalno jelo od sira i putera, borano iz Adžarije.

Vreme pripreme:

  • 70 minuta

Sastojci:

  • 2 kašičice suvog kvasca
  • 4 čaše toplog mleka
  • 6 kašika margarina
  • 2 kašike meda
  • 2-2,5 šolja brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašike mlevenog korijandera (može i peršun)

Za fil:

  • 1 jaje
  • 120 g sira

Priprema:

1. Rastvorite kvasac u toplom mleku, pa mu dodajte puter i med i sve lepo pomešajte.

2. U drugoj posudi umešajte brašno, so i korijander, pa postepeno dodajte u mešavinu s kvascem. Mesite dok ne dobijete glatku smesu.

3. Izručite testo na pobrašnjenu površinu, pa nastavite sa mešenjem još 10 minuta, dok ne postane elastično.

4. Napravite fi l od jaja i sira.

5. Napravite loptice od testa, razvijte ih oklagijom, dignite ivice u čamac i napunite filom,.

6. Položite ih u prethodno podmazan pleh i ostavite da odstoje oko sat vremena.

7. Pecite na 200 stepeni 30-35 minuta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike