Šta se to dobro krčka? Ova jela trenutno "gore" na TikToku, možete ih i vi isprobati (VIDEO)

24.01.2024

14:12

0

Autor: K. O.

Recepti su postali viralni i broje desetine miliona pregleda

Šta se to dobro krčka? Ova jela trenutno "gore" na TikToku, možete ih i vi isprobati (VIDEO)
Copyright Printscreen/TikTok

Bez obzira da li ste na ovoj mreži ili ne, red je da se informišete o aktuelnim trendovima u hrani.

Poslednjih godina sem što je rasadnik raznih saveta, TikTok donosi razne trendove, a gasto deo je samo jedan od njih.

Evo šta se ovih dana kuva na TikToku:

1. Pastina

Pastina je mala vrsta testenine koja se često koristi u raznim supama i čorbama, pretežno u Italiji, ali se može nabaviti i kod nas. Možda ste već videli, a niste znali da je to jer ih neki proizvođači zovu zvezdice. To su vrlo sitni komadići testenine, obično oblika upravo zvezdica, kuglica ili sličnih malih oblika.

Pastina se koristi kako bi dodala teksturu i ukus supama i često se kuva zajedno s ostalim sastojcima iz supe kako bi se apsorbovali ukusi. Pastinu supu ili kako je nazivaju - italijanski penicilin, možete pripremiti tako da u bistroj supi jednostavno ukuvate suvu testeninu, a hit je sada (najviše izvan Italije), ispasirati i povrće koje se kuvalo u supi pa ukuvati sve zajedno. Tako dobijete gustu supu sa sitnom testeninom.

 

@lucysallysommer Replying to @Daniela Heritage Recipes Ep. 5 PASTINA EN BRODO ⭐️ Ingredients | Serves 4 Broth: Chicken bones, leftover from a roast Carrots, roughly chopped Onion, with peel, roughly chopped 2 stalks celery, roughly chopped 4 cloves garlic, peel on Fresh herbs, I used rosemary, thyme and parsley 2 bay leaves 4 peppercorns Parmesan rind 2 litre cold water Chicken stock cube (optional) 2 cups stelline (star shaped pasta) Serve with parmesan and black pepper Method 1. Place a large pot or a dutch oven on a medium heat, add a splash of olive oil and add the chicken bones. Get some caramelisation on the bones and then add all the remaining ingredients for the broth, give everything a stir and bring to a simmer. Cover with a lid and cook gently for as long as you can. I didn't have that long so I took it off the heat after 1 hour. 2. Place a strainer over a bowl or a saucepan and strain the broth. Press down on everything left in the strainer to extract all the flavour. 3. Pour the broth back into the original pot and bring to a boil. Taste and check the seasoning (I added a small chicken stock cube at this point because I felt it needed a little more depth of flavour). 4. Add the stelline and stir so that it doesn't stick to the bottom. Cook until tender (about 5 minutes) and then serve straight away. 5. Serve with a generous grating of parmesan and lots of black pepper. Pastina needs to be eaten straight away as it will continue to absorb all the broth 🕊️ *recipe adapted from Daniela’s family recipe #heritagerecipes #pastina #pastinaenbrodo #familyrecipe #pastarecipe ♬ La dolce vita (In via Veneto) - Remastered 2017 - Carlo Savina

 

2. Mašnice ala francuska supa od luka

Ovo jelo od testenine napravljeno je po uzoru na klasičnu francusku supu od luka. Sve počinje laganim dinstanjem luka, zatim dodavanjem belog luka i začina, pa dolivanjem malo redukovanog balzamiko sirćeta. Dodajte malo brašna i supe po želji, pa umutite nekuvanu testeninu. Pokrijte i kuvajte dok testenina ne omekša.

 

@kennascooks one pot french onion pasta 🧅 i love this pasta so much, the onions take some time to caramelize but it’s sooo worth it. it’s creamy and flavourful all made in one pot, perfect for the winter season 🤍 recipe on my blog 🫶 #onepotmeals #onepotpasta #frenchonionpasta #comfortfood #winterrecipes #easyrecipe #fyp ♬ Moonlight Serenade - Glenn Miller

 

3. Rezanci s čilijem i kikirikijem

Ovi rezanci su jako ukusni, ali zaista morate voleti kikiriki i puter od kikirikija ako ih planirate pripremati. Zapravo je vrlo jednostavno - azijsku testeninu po izboru, suvu ili svežu, stavite da se kuva, a za to vreme pomešajte soja sos, čili u prahu i puter od kikirikija, a po želji i čili ulje. Umešajte s kuvanim rezancima.

 

 

4. Viralne njoke od krompira

Za testo ovih viralnih njoki koje izgledaju kao male pečurke treba vam 185 g oljuštenog belog krompira, 40 g krompirovog skroba, malo vode (ako je potrebno). Za sos će odlično poslužiti 2 kašike neutralnog ulja, pola kašike čili pahuljica, 1 kašika soja sosa, pola kašike sirćeta, 1 čen belog luka, malo susamovog ulja i semenke crnog susama te mladi luk.

Oljuštite i iseckajte krompir na kockice. Kuvajte dok ne omekša, a zatim izgnječite. Ostavite da se ohladi oko 5 minuta pa dodajte skrob i po potrebi malo vode. Pomešajte i pritisnite testo dok sav skrob ne nestane. Uhvatite komad testa i oblikujte ga u kuglu. Tekstura mora biti glatka i polutvrda (čvrsta) bez pukotina. Ne sme biti lepljivo, kašasto ili suvo.

Upotrebite vrh boce da gurnete loptu prema dole stvarajući oblik pečurke. Skuvajte u slanoj vodi, a u zavisnosti od veličine, trebaće im minut do dva.

 

 

5. "Marry Me" pasta

Ova testenina još uvek nije sišla s top-liste popularnosti, a glavna poenta imena je to da, ako skuvate ovo jelo nekome, biće mu toliko ukusno da će vas zaprositi. Uglavnom, gotova je za 15 do 20 minuta, a sve počinje tako što stavite da se kuvaju špagete ili druga testenina po izboru, a u tiganju napravite sos od cherry paradajza, čilija, paradajz pirea i pavlake za kuvanje. Sve promešate i to je to, prenosi Index.hr.

 

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike