Zašto su domaćice poludele za ludim testom? Ovako ga podmese danas, pa cele nedelje prave peciva koja požele

14.01.2024

15:46

0

Autor: K. O.

Zove se ludo jer je potpuno neverovatno šta sve od njega može da se napravi - kiflice, kajzerice, pica testo, kroasani...

Zašto su domaćice poludele za ludim testom? Ovako ga podmese danas, pa cele nedelje prave peciva koja požele
pexels-pavel-danilyuk-6996214 - Copyright Pexels

Vreme je ubrzano, pa se domaćice dovijaju na razne načine da olakšaju svakodnevne poslove u kuhinji, a da opet za svoje ukućane pripreme domaća i lepa jela.

E, tu u priču uskače ludo testo da spase dan... Ili možda celu nedelju jer ga možete koristiti barem pet, šest dana.

Njegova popularnost postala je ogromna prethodnih godina. A razlog je jednostavan - podmesite ga na primer danas, stavite u kesu, pa u frižider i tokom cele naredne nedelje pravite peciva po želji - kiflice, pogačice, hlepčiće, mekike za doručak, kroasane, kajzerice, ili možda pica testo. Šta god vi i vaši ukućano poželite. 

Takođe, priprema uopšte nije komplikovana, a sa testom nema greške. Samo sledite naš provereni i priznajemo, više puta isprobani recept.

Freepik
 

Sastojci:

  •  500 ml toplog mleka
  • 30 g svežeg ili 12 g suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika brašna
  • 400 ml jogurta
  • 2 žumanca
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kg i 300 g brašna

Način pripreme:

U posudu izmrvite kvasac, dodajte šećer, malo brašna, pa prelijte toplim mlekom. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.

Brašno pomešajte sa solju, pa sipajte razmućena žumanca, jogurt, ulje i nadošli kvasac. Zamesite glatko testo, treba da bude malo lepljivo.

Ukoliko želite nešto odmah da napravite ostavite testo na toplom pokriveno kuhinjskom krpom da narasta jedno 45 minuta.

printscreen/Instagram/mamita_dane_i_jodze
 

A ukoliko želite da ga odložite u frižider testo oblikujte u loptu, premažite sa svih strana uljem, takođe premažite i najlon kesu, pa ga stavite u frižider, najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

Ujutru uzimati testa koliko vam je potrebno, razvaljati na blago pobrašnjenoj radnoj površini i praviti šta vam je srcu drago - pogačice, langoše, mekike, kifle, pogaču...

Profimedia
 

Kada oblikujete pecivo koje želite, pustite da se diže još oko pola sata.

Pecite na 190 stepeni u zagrejanoj rerni oko pola sata.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike