Recept dana: Vojvođanski sekelj gulaš - svinjetina ušuškana u kiseli kupus, ukrčkana da se topi pod jezikom

19.10.2023

07:53

0

Autor: V. I.

Gastronomska radost nas podseća na istorijsku i kulturnu dubinu domaće kuhinje, dok uživamo u spoju prošlosti i sadašnjosti pri svakom zalogaju

Recept dana: Vojvođanski sekelj gulaš - svinjetina ušuškana u kiseli kupus, ukrčkana da se topi pod jezikom
Copyright Profimedia

Sekelj gulaš, često nazivan i "Székely gulyás" na mađarskom jeziku, predstavlja jedno od najprepoznatljivijih jela u bogatoj tradiciji mađarske kuhinje od koje je prešlo i kod nas uz manje izmene. Njegova istorija seže unazad vekovima, a danas je omiljen među ljubiteljima autentičnih i tradicionalnih srpskih jela.

Profimedia
 

Recept za sekelj gulaš prenosi se s kolena na koleno, često u okviru porodičnih recepata koji čuvaju autentičnost ovog jela. Svaka porodica može imati svoju varijaciju, prilagođenu ličnim preferencama i dostupnim sastojcima, ali suština ostaje ista - spoj kvalitetnog svinjskog mesa, finog zakiseljenog kupusa i začina koji čine ovo jelo jedinstvenim. Neke domaćice vole da uz meso dodaju i proprženu kobasicu radi jačeg šmeka.

Vreme pripreme:

  • oko 150 minuta

Sastojci:

  • 500 g svinjskog mesa (od buta)
  • 1 kg kiselog kupusa (može i ribanac)
  • 300 g crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2-3 lovorova lista
  • 2 kašike masti
  • 2 dl vode ili crvenog vina
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika slatke začinske paprike
  • 1 kašičica ljute začinske paprike
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica seckanog svežeg peršuna (opciono)
  • kisela pavlaka (ili mileram)

Priprema:

1. Crni luk oljuštite i isecite na rebarca. Propržite na masti da zacakli i dodajte sitno seckani beli luk.

2. Svinjetinu isecite na komade, pospite na nju mešavinu brašna, suvog začina i bibera. Ubacite u šerpu s crnim lukom i pržite dok se na mesu ne uhvati korica. 

3. Ulijte malo vode ili vina i kuvajte na tihoj vatri oko sat. Ako je potrebno, dolijte pomalo vode.

4. U šerpu s mesom ubacite kupus, lovorov list slatku i ljutu začinsku papriku. Dobro promešajte, pustite da krčka još 10 minuta i sklonite. Pospite peršunom.

5. Poslužite uz kuvani ili pire-krompir. Ono što ovo jelo razlikuje od drugih gulaša, osim kiselog kupusa jeste i to što se pred služenje doda kisela pavlaka ili mileram.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike