aktuelno

Recept dana: Bakine gurabije - nosile su se u goste za važne prilike, a kad ih zagrizeš, obuzme te slast

26.10.2023

07:55

0

Autor: V. I.

Jednostavni i ukusni starinski kolači od prhkog testa, poznati su od davnina, a posebnu aromu im je davao premaz koji danas retko srećemo na trpezi

Recept dana: Bakine gurabije - nosile su se u goste za važne prilike, a kad ih zagrizeš, obuzme te slast
Starinske gurabije - Copyright Printscreen/YouTube

Starinski kuvari beleže osnovni recept za gurabije koji se sastoji od brašna, jaja, šećera, masti ili putera i meda. Kad ih ispečete, dobićete tvrđe prhko testo prepoznatljive zlataste boje.

U srpsku kuhinju gurabije su došle s Istoka, mada i tamo ima varijacija. U Iranu se dodaje bademovo brašno, u Maroku griz, a u Grčkoj se mastika i karanfilić. Bugarska verzija gurabija podseća na naše vanilice, jer se testo filuje pekmezom i posipa šećerom u prahu.

Gurabije su tradicionalni kolač u Srba, a bile su na ponos svake domaćice jer su se ukrašavale ručno. Nosile su se kao poklon u goste ili su se gosti dočekivali njima, uz neizbežnu čašicu rakije a bile su obavezan deo slavske trpeze.

Svaki kolačić premazivao se tankim slojem masti, što im je gurabijama davalo posebnu teksturu. Nekad se na sredinu i stavljala kocka šećera.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

  • 200 g masti
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • sok i korica 1 limuna
  • 500 g oštrog brašna

Za premaz i posip:

  • 1 belance
  • 50 g šećera

Priprema:

1. Mikserom umutite mast, šećer i vanilin šećer u penastu smesu.

2. Dodajte jaje i jedno žumance i nastavite s mućenjem. 

3. Dodajte sok i rendanu koricu limuna i na kraju pola brašna pa još pola, kratko muteći u mrvičastu smesu.

4. Rukom zamesite fino testo da se ne lepi za ruke, napravite kuglu i umotajte je u providnu foliju.

5. Stavite u frižider na 20 minuta. 

6. Radnu površinu pospite brašnom pa rasklagijajte testo da bude 0,5 cm debljine. M

7. Modlicama po želji vadite keksiće i ređajte na pleh obložen pekpapirom.

8. Premažite kekse umućenim belancetom i pospite šećerom. Možete utisnuti orah. 

9. Pecite gurabije na 180 stepeni dok ne porumene, oko 15 minuta.

10. Čuvajte ih zatvorene u limenoj kutiji - što duže stoje, sve su lepši..

Bona appetit!

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike