Sjaj srpske tradicije: Zlakusko lončarstvo na Reprezentativnoj listi Uneska

17.12.2020

15:34 >> 06:44

0

Autor: Dejan Ćirić

Tradicionalni zanat je postao četvrti element na ovoj listi iz Republike Srbije

Sjaj srpske tradicije: Zlakusko lončarstvo na Reprezentativnoj listi Uneska
Copyright Promo/Ministarstvo kulture

Odluku o upisu Zlakuskog lončarstva doneo je Uneskov Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na svom 15. zasedanju koje je održano onlajn 15. i 16. decembra 2020. godine.

Upis Zlakuskog lončarstva na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva značajan je za međunarodnu promociju kulturnog nasleđa Srbije, ali je istovremeno i podsticaj očuvanju tradicionalnih zanata. Reč je izradi keramičkih posuda na ručnom kolu tehnikom zidanja, namenjenih termičkoj obradi hrane u selu Zlakusa, u okolini Užica.

Promo/Ministarstvo kulture

Pročitajte još

Ministarstvo kulture i informisanja i Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe, u saradnji sa Nacionalnom komisijom za saradnju sa Uneskom, doneli su odluku o pokretanju procedure za upis Zlakuskog lončarstva na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva u ciklusu 2019 – 2020.

Promo/Ministarstvo kulture

Centar za nematerijano kulturno nasleđe Etnografskog muzeja, u saradnji sa Muzejom na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno i Udruženjem lončara „Zlakusa“, na osnovu donete odluke, pripremio je nominaciju.

Ova nominacija u potpunosti odražava principe očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa definisane Konvencijom iz 2003. godine, jer je reč o elementu koji, pored toga što predstavlja važan izraz identiteta njegovih nosilaca, odražava i aktivan odnos zajednice i sredine koja ga okružuje, budući da je sama tehnika izrade direktno povezana sa sirovinama koje se mogu naći samo u geografskom području u kojem je element prisutan.

Zlakusko lončarstvo, kao tradicionalni zanat, upisan je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa 2012. godine.

Elementi na Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska iz Srbije su i Porodična slava (2014), Kolo, tradicionalna narodna igra (2017), i „Pevanje uz gusle“ (2018).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike