Dva trika koja znaju samo iskusne domaćice za najsavršeniju rusku salatu, nekrunisanu kraljicu praznične trpeze

28.12.2023

14:44

0

Autor: K. O.

Sve može da se promeni, ona je jedina konstanta

Dva trika koja znaju samo iskusne domaćice za najsavršeniju rusku salatu, nekrunisanu kraljicu praznične trpeze
Copyright Freepik

Bliži nam se Nova godina i dok domaćice razbijaju glavu šta spremiti i poslužiti svojim najmilijima na prazničnoj trpezi jedna stvar se nikada ne menja.

A to je nezaobilazna ruska salata - nekrunisana kraljica praznične trpeze. I dok za jedno jelo postoji čak 13 imena, ona je izborila svoje mesto na prazničnoj trpezi svih Srba.

U mnogim jezicima ona se zove “ruska” (srpskom, italijanskom, francuskom, španskom, makedonskom, bugarskom itd.), dok je u drugim poznata i kao “salata Olivije”( ruskom, ukrajinskom, nemačkom, engleskom…).

Rusi je zovu Olivije, ponekad stoličnaja, čak i moskovska. Za Francuze je francuska.

Ime je dobila po svom tvorcu Lusijenu Olivijeu koji je bio ruski kuvar belgijskog ili francuskog porekla i koji ju je prvi put poslužio još 1860. godine.

Jasno je da je tadašnji recept bio značajno drugačiji, nego ovaj po kome je mi danas pripremamo. Prema originalnom receptu sastojci ruske salate bili su: teleći jezik, kavijar, zelena salata, komadići jastoga i kapra, kornišoni, tvrdo kuvana jaja i zrnca soje. Preliv od majoneza bio je posebna kombinacija provansalskog maslinovog ulja, senfa i vinskog sirćeta. Tačan recept ovog preliva ostao je nepoznat.

Najraniji zapis recepta za rusku salatu dogodio se tek 31. marta 1894. godine u časopisu „Naša hrana“.

Freepik
 

Do današnjih dana u nju su se dodavali i oduzimali razni sastojci, a maltene svaka kuća ima neki svoj recept, caku ili foru kako je najviše voli.

Mi imamo savršen recept za nju, a znamo i dve cake koje samo poboljšavaju njen ukus. Prepisali smo ih od iskusnih domaćica.

Mortadela uz šunku poboljšava ukus

Jedna caka je u tome da uz šunku dodate i malo mortadele koja će dodati šmek ruskoj salati. Možete na primer, staviti 100 g mortadele i 500 g šunke. Naravno, što je mortadela kvalitetnija, to je bolje, ali možete uzeti i neku koju nađete u prodavnici. 

Dodati kašiku senfa

Neko stavlja limunov sok, neko ovaj korak preskače. Ali provereno dobra stvar je ako uz majonez i pavlaku stavite i kašiku senfa. Vaša ruska postaće pravo savršenstvo ukusa.    

A evo i recepta za najbolju rusku salatu:

Sastojci:

  •     200 g krompira
  •     200 g graška (bolje je ako imate grašak iz konzerve)
  •     200 g šargarepe
  •     100 g mortadele
  •     500 g šunke
  •     1/2 čaše kisele pavlake
  •     5 kiselih krastavčića
  •     5 kuvanih jaja
  •     500 g majoneza
  •     1 kašika senfa
  •     nekoliko kapi limunovog soka
  •     soli po ukusu

Način pripreme:

Grašak, šargarepu i krompir skuvati. Krompir i šargarepu pre kuvanja iseći na kockice. Kada je povrće kuvano, ocediti i ostaviti da se ohladi.

Profimedia
 

Šunku, mortadelu, jaja i kisele krastavčiće iseckati na kockice.

U odgovarajuću posudu staviti povrće, šunku i krastavčiće. Zatim dodati majonez, pavlaku i senf. Sve zajedno promešati. Posoliti po ukusu i dodati limunov sok, po želji.

Bon appetit i srećna Nova godina!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike