Predlog jelovnika za Badnje veče koji će vašu porodicu povezati s precima i doneti mir u kojem se Hrist rodi (RECEPTI)

05.01.2024

19:37

0

Badnje veče je jedan izvesni pomen precima, kojima mnogo dugujemo, ali i podsećanje na to koliko je važna porodica i sloga u njoj

Predlog jelovnika za Badnje veče koji će vašu porodicu povezati s precima i doneti mir u kojem se Hrist rodi (RECEPTI)
badnji dan hrana - Copyright Profimedia Pixabay

Nakon 40-dnevnog božićnog posta, odricanja od loših misli i mrsne hrane – u svaku pravoslavnu kuću na Badnje veče 6. januara priprema se atmosfera da u miru stigne Bogomladenac Isus Hrist – a porodica se tradicionalno okuplja na večeri koja se pažljivo i brižljivo priprema – tačno se zna se zbog čega se jede određena hrana, šta ona predstavlja, šta se na trpezu iznosi i šta sa nje ne sme da izostane.

Na porodičnu trpezu iznose se posna jela, a interesantno je to da su naši preci verovali da se za večeru priprema neparan broj posnih jela zbog toga što ona ima veze sa kultom predaka.

Trpeza se nekad spuštala na pod jer se smatralo da će tako biti najbliža dušama pokojnika, večera je proticala u miru i tišini, a ukoliko je neko od ukućana bio u svađi, na Badnji dan su morali da se izmire.

S vremenom se običaj promenio pa se danas večera servira na stolu ispod kojeg se stavlja slama. Jelovnik za Badnje veče u svakoj kući se iz godine u godinu ponavlja i gotovo nikada se ne menja, a gotovo svaki kraj Srbije ima svoje specifičnosti.

Od spremljenih jela na stolu, osiim hleba i soli, treba da se nađe i pržena riba na ulju, presan kiseo kupus preliven uljem, rezanci sa orasima, turšija, med, vino i pasulj.

U nekim krajevima sprema se pasulj, kiseli kupus, pita od oraha ili od višanja i riba.
U nekim krajevima sa stola ne sme da izostane ni pečena bundeva, koja se jede kako deca preko godine ne bi imala kraste na glavi. Ovaj običaj postoji i u drugim krajevima naše zemlje.

A trpeza je raskoš i bogatsvo - puna svega, pa se ne kaže u našem naoru da nije svaki dan Badnji dan.


Tako pogača badnjača simbolizuje samog Gospoda Isusa Hrista. Riba je takođe simbol Gospoda Isusa Hrista jer na grčkom jeziku riba je ihtis, skup inicijala Isusa Hrista.

So simbolizuje silu božansku koja čuva delo Božje, kao što so čuva hleb i ribu od plesni i truleži.

Vino predstavlja krv Spasiteljevu kojom je on na Golgoti dao otkup Bogu za grehe ljudske, dok med simboliše sladost večnog života. Med se jede sa orasima, a posle Badnje večeri se u kući čuva kao lek.

Printscreen: YouTube/ Domaći Recepti
Badnjača

Na sto se stavlja božićna sveća i sito ili tepsija u koju domaćica stavlja četiri velike rumene jabuke, žito, kukuruz, novac, suve šljive i orahe. Sve to simbolično predstavlja želju za berićetom i dobrim životom u kući.

Pre nego što počne večera, domaćin uzima sito sa orasima, odabere četiri oraha i svaki baci u po jedan ćošak. Prema drevnim narodnim verovanjima, orah je hrana zlim silama i lošoj energiji, te se bacanje oraha može tumačiti kao bacanje mamca, koji će sve loše oterati od domaćina i ukućana, pa bi večera trebalo da protekne u miru.
Pojedina tumačenja ističu da bačeni orasi odnose i na naše pretke, te da bi ih ovaj čin trebalo umiriti - orah se jede samo za Badnje veče, a potom se oko Božića više ne diraju, da se ne patilo od čireva.

Etnolozima je jasna i simbolika pasulja na prazničnoj trpezi.Naime, verovanje koje nam dolazi još od indogermanskih naroda svedoči o tome da je pasulj omiljeno jelo za duše pokojnika i da se na taj način uspostavlja simbolička veza sa našim precima, a oni baš preko jela dospevaju u vezu sa svojim naraštajima, dajući im snagu i podstičući prosperitet.

Dok traje večera, niko ne ustae, ukućani čekaju jedni druge, i tek kada svi završe sa obedom, ustaje se u isti mah. Badnje veče je jedan izvesni pomen precima, kojima mnogo dugujemo, ali i podsećanje na to koliko je važna porodica i sloga u njoj.
 

Predlog jelovnika

Pita s prazilukom

Profimedia
Pita s prazilukom

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 1 kg praziluka
  • 200 ml ulja
  • so i biber
  • 100 g kuvanog pirinča
  • 100 ml kisele vode

Priprema:

Praziluk izdinstajte na 100ml ulja, kad je praziluk staklast i mekan dodajte mu kuvani pirinač i začinite.
U pleh ređajte po tri kore, a između kora stavljajte malo ulja i kiselu vodu, a zatim nadev. Pitu takođe možete i ređati kao savijaču odnosno rolati nadev po tri kore i stavljati u pleh.
Pitu pecite na 200 stepeni oko pola sata.

Ukoliko niste ljubitelj ove pite, možete napraviti i kupusnik, pitu koja se pravi sa kiselim kupusom. Ona može biti i od razvučenih, a može i od kupovnih kora što je svakako lakše. 

Recept za prebranac

Profimedia
Prebranac

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

  • 500 g pasulja
  • 3 glavice crnog luka
  • mlevena paprika, so, biber
  • ulje

Priprema:

Iseckajte luk na sitno i pržite ga na ulju, a kada bude postao staklast, sklonite ga sa ringle i dodajte mlevenu slatku papriku i promešajte.

Za to vreme pasulj dobro skuvajte i procedite ga, pa mu dodajte zapršku od luka, posolite ga, pobiberite i promešajte. Prebacite ga u zemljanu posudu ili vatrostalnu činiju i pecite ga u rerni na 200 stepeni, oko pola sata.

Pijani šaran

Profimedia
Pijani šaran

Sastojci:

  •  1,5 kg šarana
  •  1 limun
  •  2 čena belog luka
  •  1 kašika golice
  •  so, biber
  •  dimljena ili obična slatka mlevena paprika
  •  500 g mladog kuvanog krompira
  •  200 g šargarepe isečene na kolutove
  •  150 g praziluka isečenog na kolutove
  •  0,5 dl maslinovog ulja
  •  3 dl belog vina, najbolje nekog kiselijeg
  •  1/4 veze peršuna za dekoraciju

Priprema

Očišćenog šarana začinite solju, biberom i paprikom tako što se začini dobro utrljaju iznutra i spolja.

Napunite šarana kriškama limuna i seckanim belim lukom, pa stavite u pleh za pečenje.

Oko šarana rasporedite povrće, začinite ga prelijte s malo ulja, a zatim sve nalijte polovinom belog vina i pospite golicom, semenkama bundeve. Ostatak limuna isecite na tanke kriške i rasporedite po ribi i povrću, kuvanom krompiru i sirovom povrću.

Pecite u rerni na 200 stepeni oko 30-40 minuta. Zatim izvadite pleh, pa prelijte šarana ostatkom vina i vratite u rernu na jo 10-15 minuta na 220 stepeni da lepo porumeni. Važno je da je riba dobro termički obrađena. To se jednostavno proverava jer meso treba da bude mekano i da se lako odvaja od kostiju. Dekorišite svežim peršunom.

Služite toplo. Ne zaboravite da svakome date mali tanjir za koščice i dozvolite svojim gostima da ribu jedu prstima.

Čokoladna baklava

Profimedia
Čokoladna baklava

Sastojci:

  • 300 g mlevenih oraha
  • 150 g posnog mlevenog keksa
  • 150 g posne čokolade za kuvanje
  • 6 kašika griza
  • 150 ml ulja
  • 5 kašika šećera
  • 150 ml vode
  • 12 kora za baklavu

Za sirup

  • 700 ml vode
  • 600 g šećera

Za premazivanje kora

  • mešavina vode i ulja


Priprema

Najpre napravite sirup, kojim ćete preliti baklavu, jer on mora da se ohladi. Stavite šećer i vodu da proključaju i ostavite ih da se kuvaju uz povremeno mešanje, sve dok ne dobijete gust sirup, kojim ćete kada se ohladi preliti baklave.

Umešajte sve sastojke za filovanje baklave i sjedinite fil.

Stavite koru, premažite je vodom i uljem, preko nje dodajte još jednu koru, pa i nju takođe premažite manjom količinom vode i ulja pa nanesite deblji sloj fila. Ponavljajte postupak sa svim korama i ne zaboravite da svaku koru duplirate.

Baklavu pecite na 220 stepeni dok ne dobije zlatnu boju. Isecite baklavu na romboide ili kvadrate, pa je prelijte ohlađenim sirupom i ostavite da se baklava ohladi i upije sirup.
Poslastica koju ćete obožavati, može se praviti i u mrsnoj verziji, pa se poslužiti na Božić.

A većina domova za Badnje veče pravi i posnu bajaderu, tako da se i ona može naći na vašoj trpezi umesto baklave.

Bon appetit!!!

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike