Recept dana: Sočno praseće pečenje u aromatičnom sosu, za gurmanski ulazak u 2024. (VIDEO)
U našim krajevima savršeno svinjsko pečenje je neizostavno na svečanim i prazničnim trpezama. Svinjetina se, između ostalog, priprema jer je simnol napretka i bogatstva. Za pripremu svinjetine ima mnoštvo recepata a mi smo odabrali ovaj koji je idealno jelo za svečani praznični sto.
Svinjski vrat se nadeva belim lukom, odozgo premazuje smesom začina i potom zaroni u aromatični sos od paradajz-pelata je naš favorit za radosni i punog stomaka ulazak u 2024. godinu.
Vreme pripreme:
- 130 minuta
Sastojci:
- 2 kg svinjskog vrata
Za aromatični sos:
- 250 g čeri paradajza
- 2 crna luka
- 2 štapića celera
- 150 g maslina
- 800 ml paradajz pelata
- 300 ml supe
- 150 ml belog vina
- 2 kašike šećera
- ljuta mlevena paprika
- so
Za zeleni premaz:
- 50 ml maslinovog ulja
- ruzmarin
- majčina dušica
- origano
- 4 čena belog luka
- 2 kašike senfa
- so, biber
Priprema:
1. Meso isecite na nekoliko mesta i ubacite cele čenove belog luka.
2. Propržite mesog sa svih strana na malo ulja, pa prebacite u tanjir.
3. U tiganj gde ste pržili meso dodajte krupno iseckan crni luk. Posolite i kada omekša dodajte seckani celer i beli luk i seckani čeri paradajz.
4. U omekšalo povrće ulijte belo vino, supu i paradajz-pelat, te masline, ruzmarin, timijan, ljutu mlevenu papriku, so i biber. Promešajte
5. U blenderu usitnite maslinovo ulje, ruzmarin, majčinu dušicu, žalfiju, origano, so, biber i senf i dobro izmešajte.
6. Dobijenom smesom premažite svinjsko pečenje.
7. Sipajte aromatični sos u veći pleh, dodajte meso koje je namazano smesom začina i pecite u rerni zagrejanoj rerni na 180°C oko 90 minuta.
Pogledajte u videu kako se pravi:
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari