Univerzalni pekarski premaz za pite: Smesa ide i na slatko i na slano testo, ali bitan je i redosled radnji

17.11.2023

14:41

0

Autor: V. I.

Sastojci su jednostavni, ali kada se kombinuju pravilno, stvaraju savršen spoj teksture i ukusa

Univerzalni pekarski premaz za pite: Smesa ide i na slatko i na slano testo, ali bitan je i redosled radnji
Copyright Profimedia

Pite su univerzalni kulinarski klasik koji se može prilagoditi svakom ukusu - od sočnih slatkih i voćnih pita do slanih varijanti s različitim nadevima. Međutim, jedna od tajni uspeha svake pite leži u njenom premazu.

Pekari širom sveta koriste posebne recepte kako bi postigli neodoljivu kombinaciju hrskavosti, sočnosti i ukusa. Danas ćemo vam otkriti jedan takav magičan recept za univerzalni premaz koji će podići vaše pite na potpuno novi nivo.

Profimedia
 

Vreme pripreme:

  • 20 minuta

Sastojci:

  • 12 kašika brašna
  • 1,5 kesica suvog kvasca
  • 3 šoljice mleka
  • 1,5 šoljice ulja
  • so ili šećer (u zavisnosti od vrste pite)

Priprema:

Aktivacija kvasca: U manjoj posudi razmutite suvi kvasac u toplom meku i ostavite da odstoji dok ne zapeni. Ovaj korak daje kori karakterističnu mekoću i neodoljiv ukus.

Mešanje sastojaka: U velikoj činiji prosejte brašno, napravite rupu i ulijte nadošli kvasac. Dodajte ulje i so ili šećer prema svom izboru. Pažljivo promešajte sve sastojke u glatko i homogeno testo.

Fermentacija: Ostavite testo da odstoji na toplom mestu dok ne udvostruči svoj volumen. Ovaj korak doprinosi bogatstvu arome i teksture vaše pite.

Premazivanje kora: Kada je testo naraslo, nanesite ga ravnomerno na svaku koru gotovih kora za pite, bez obzira na to da li pripremate slane ili slatke. Ovaj sloj će stvoriti zaštitni omotač koji zadržava vlagu, čineći koru hrskavom spolja, a sočnom iznutra.

Završni sloj: Nafilujte kore, a zatim prelijte preostali premaz preko pite. Ovaj završni sloj će dati dodatnu hrskavost i sjaj.

Ostavite da odstoji: Ostavite pitu da odstoji još sat i po pre nego što je stavite u prethodno ugrejanu rernu. Tokom ovog vremena, svi ukusi će se sjediniti, a tekstura postati savršeno balansirana.

Profimedia
 

Savet plus:

Dodajte lični pečat svom receptu koristeći različite vrste brašna ili eksperimentišući s količinama soli ili šećera prema.

Sada, kada znate tajnu ovog magičnog premaza, spremni ste da oduševite svoju porodicu i prijatelje sa savršenim pitama. Uživajte u procesu pripreme i u zadovoljstvu koje će vam ove pite pružiti!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike