Recept dana: Porketa, u prevodu prasence, inače sočno, bogato začinjeno i nadeveno italijansko jelo idealno za praznike (VIDEO)

25.10.2023

07:56

0

Autor: K. O.

Još jedan specijalitet iz Italije koji je sa lakoćom napustio granice te zemlje

Recept dana: Porketa, u prevodu prasence, inače sočno, bogato začinjeno i nadeveno italijansko jelo idealno za praznike (VIDEO)
Copyright Profimedia

Bliži se sezona slava i praznika, pa je vreme da u svoj meni uvrstite nešto novo, a fenomenalno. U pitanju je još jedan specijalitet iz Italije koji je sa lakoćom napustio granice te zemlje. Poslednjih godina porketu za praznike često prave Rusi, a kod Grka je maltene postala tradicija za Božić.

Kod nas je ovo jelo uveliko ušlo u restorane, a vreme je i da se nađe na porodičnim trpezama jer je zaista spektakularno. 

Porketa (Porchetta) u prevodu znači “prasence”. A ovaj delikates bismo vam u najkraćem opisali - izuzetno ukusno, sočno, bogato začinjeno, nadeveno i urolano manje prase.

Tradicionalno se peče na ražnju na otvorenoj vatri i to barem osam sati. Italijani ga najčešće pune džigericom, belim lukom, biberom, ruzmarinom i komoračem.

Stroga pravila ne postoje, punjenje zavisi i od regiona.

Italijansko ministarstvo poljoprivrede je porketu zaštitilo kao “Prodotto agroalimentare tradizionale” – tradicionalni poljoprivredno-prehrambeni proizvod.

Profimedia
 

Porketa je poreklom iz centralne Italije i da je, baš kao praznično jelo, nastala u Laciju ili u Umbriji, gde se i danas najviše pravi.

Zato smo i odabrali da vam napišemo recept čuvenog italijanskog kuvara Đenara Kontalda. Vi svakako punjenje možete prilagoditi svojim željama i ukusu, kada shvatite o kakvom je jelu reč. 

Vreme pripreme:

  • nekoliko sati

Sastojci:

  •     3 kg potrbušine tj. sveže slanine bez rebara (sa kožom)
  •     2 crna luka
  •     4 čena belog luka
  •     sveže začinsko bilje: majčina dušica, žalfija i ruzmarin po nekoliko grančica
  •     kora 1 limuna
  •     200 g mlevene svinjetine
  •     4 pileće džigerice
  •     ¼ kašičice mlevenog karanfilića
  •     2 dl desertnog vina (bermet, marsala, porto ili kao u originalu vin santo)
  •     2 pune šake belog hleba bez korice, natopljenog vodom
  •     šaka sušenih brusnica
  •     šaka pečenih lešnika
  •     1 šaka sveže rendanog parmezana
  •     150 g mortadele
  •     6 velikih šargarepa
  •     2 dl belog vina ili vode
  •     konopac, so, biber i maslinovo ulje

Priprema:

Najpre pripremiti nedev - sitno iseckati crni i beli luk, i narednati koru limuna. Krupno naseći pileću džigericu, pečeni lešnik, a začinsko bilje skinuti sa grančica i usitniti nožem. 

Luk dinstati na maslinovom ulju oko 7 minuta na srednjoj vatri a zatim dodati i beli luk. Nakon pola minuta dodati mleveno meso i pileću džigericu i kuvati dok svinjetina ne dobije svetlo smeđu boju. Ubaciti seckano bilje i kuvati još 5 minuta. Dodati 1,5 dl desertnog vina, skinuti sa ringle i dodati lešnike i brusnice, limunovu koru, isceđen hleb i parmezan. Sve lepo umešati.

Zagrejati rernu na 220ºC.

Profimedia
 

Kako se priprema meso?

Ako imate mogućnost zamolite mesara da vam pripremi meso ili to uradite sami. Meso treba otvoriti kao knjigu ili kao leptirova krila. Ta tehnika se na engleskom zove butterfly. A radi se tako što se napravi rez sa unutrašnje strane mesa po sredini i to do pola debljine. Zatim nožem lagano iz centra krenite da sečete na jednu stranu tako da meso počne da se otvara kao knjiga, dok ne dodjete do kraja parčeta. Isto uradite i sa drugom stranom. Trebalo bi da dobijete dvostruko šire parče mesa nego kad ste krenuli.

Pored ovoga treba zaseći kožu. Najbolje da ovo radite skalpelom, praveći rezove celom dužinom na svakih 2 cm, jer tako možete da kontrolišete koliko duboko ćete praviti rezove. Treba da povedete računa da ne probijete skroz do mišića već skorujte samo sloj masti.

U meso utrljati 50 ml desertnog vina, morske soli i crnog bibera, a zatim dve trećine nadeva dobro napakovati po celoj površini, skoro do ivica ali ne do samih ivica. Poslagati mortadelu po nadevu da ne ispadne napolje.

Zatvoriti meso, tako što zaklapate levu i desnu stranu, i ostatak nadeva i mortadele poređajte po celoj površini. Umotati meso kao rolat, čvrsto. Ako ne možete sami, pozovite nekog od ukućana da vam pomogne.

Zatim zavežite meso koristeći 10 parčića isečenog konopca, svaki oko 30 cm.

Veoma čvrsto zavezati prvi konac na sredini mesa, zatim ponoviti to na oba kraja, oko 1 cm od ivice. Nastaviti sa vezivanjem u ravnomernim razmacima dok ne potrošite sav konopac.

Profimedia
 

Kada ste ga dobro uvezali, rukama umasirati 1 kašiku maslinovog ulja po čitavom parčetu mesa odozgo, a zatim utrljati dosta soli i bibera.

Šargarepu iseći po dužini, zatim poređati kao podmetač u veliki pleh za pečenje, i preko šargarepa postaviti meso. Preliti belim vinom i peći 30 minuta na 220ºC, a zatim smanjiti temperaturu na 150ºC i peći 3 sata.

Potom seći i služiti.

Bon appetit!

Pogledajte kako to radi genijalni Đenaro Kontalda:

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike